Bigyóblog

2007.10.29. 09:28

iPod tippek és trükkök

hírbehozó

Bár komoly erőfeszítéseket tettem annak érdekében, hogy hatékony és egyszerű megoldásokat találjak az iPod-iTunes gecizései ellen, végül mégis a hagyományos, ismert és elterjedt megoldásoknál maradtam.

Hogyan rippeljünk avi-t iPodra?
Sajnálatos és elítélendő dolog, de az Apple továbbra is csak az mp4 és mov formátumot támogatja. Ebből következően minden egyes videófájl konvertálni vagyunk kénytelenek. Pedig mennyivel egyszerűbb lenne az élet, ha az flv vagy az avi is támogatott lenne. De az Apple annyira azért nem jófej cég. Ennél is nagyobb baj, hogy igazán jól működő, ingyenes és gyors konvertáló szoftverrel eddig nem találkoztam. Így az örök megoldáshoz, a Xilisofthoz fordultam. Ami ugyan alapból nem ingyenes, de legalább használható.

És dvd-t?
Ennél is nagyobb bajban vagyunk, ha nem egy divxet akarunk ipodosítani, hanem egy dvd-ről akarunk iPodon is nézhető videófájlverziót rittyenteni. Ehhez egy nulladik lépésre is szükségünk van, mielőtt a Xilisofttal szabványos formátumra olvaszatnánk az avit. A dvd videóból ki kel lnyerni az avit. Erre szerencsére van ingyenes szoftver. Ott van mindjárt a brutállassú, ámbár közepesen megbízható (enkódolási problémák) DVDx.

És hogyan mentsük vissza ipodos fájljainkat a gépre?
A felhasználók másik arculcsapása, hogy az Apple nem engedi számukra, hogy egyszerűen visszategyék a gépükre az iPodon tárolt zenéiket. Az is nevetséges persze, hogy az iPodon miért nem rendesen, átláthatóan, egyszerűen folderekbe mentődnek idtagekkel együtt az mp3-ak. De itt üzleti érdekek vannak. Mi viszont most érvényesítsük felhasználói érdekeinket. Ha voltunk olyan szerencsétlenek, és nem hagytuk meg gépünkön is iPodra másolt fájljainkat, kénytelenek leszünk segédprogramhoz fordulni. Ha ingyenszoftverre vadászunk, hamar össze fogunk találkozni az iDumppal, ami bár nem egy nagyon szofisztikált cucc, de a célnak megfelel.

Majd a macianok elmondják, hogy Mackel mennyivel egyszerűbbek ezek a dolgok. A winesek meg írják meg, ha a fenti processzeket sikerült egyszerűbben vagy elegánsabban megoldaniuk. Meg ha van még valami alapszopás iPoddal, azt is beszéljük ki.

26 komment

Címkék: apple tipp ipod


süti beállítások módosítása