Bigyóblog

2008.01.18. 14:35

Jelkereső toll

Bigyó Felügyelő


Nagyon hasznos tud lenni, ha például külföldön nem kell minden utcasarkon elővenni a laptopot a táskából, hogy megnézzük, van-e szabad wifi valahol. Ezek a tollak minden 802.11b/g wifi hotspotot megtalálnak harminc méteres körzetben és még a jel erősségét is jelzik. Két darab gombelemmel működik, nyolc dollárért kapható.

6 komment

Címkék: wifi wireless


2008.01.18. 11:13

Fogaskerék-ébresztő

Bigyó Felügyelő


Nagyon úgy tűnik, egyre népszerűbbek a fogaskerekes, átlátszó (hogy meg tudjuk nézni, hogyan működik) kütyük. Ez az ébresztőóra is meglovagolja ezt a trendet. 29 dollár.

3 komment

Címkék: óra ébresztőóra


2008.01.18. 08:41

Nem is a Macbook Air volt a legvékonyabb?

Bigyó Felügyelő


A Wired talált egy laptopot még 1998-ból, mely vékonyabb volt, mint a Macbook Air, hiába állította Steve Jobs, hogy az Apple laptopjánál nincs vékonyabb. A Mitsubishi Pedion 18,4 milliméter vastag, a Macbook Air pedig 19,3 milliméter (0,76 inch) a legvastagabb részén. A különbség persze nagyon kicsi. A Pediont annó még 6000 dollárért adták, 65 MB-os memóriával és 1 GB-os merevlemezzel. A Mitsubishi a sok panasz miatt vonta ki a forgalomból. Itt a CNet tíz évvel ezelőtti híre a megjelenésről.

[Update 1, 11:56] Úgy tűnik, még csak nem is a Mitsubishi Pedioné a legvékonyabb laptopért járó első hely, a Wired talált egy újabb versenyzőt. A Sharp Muramasas laptopja 0,54 inch (13,7 mm) vastag volt, és a kétezres évek elején lehetett kapni. 1 Ghz-es processzorral, 256 MB memóriával, 15 GB-os merevlemezzel és beépített wifivel árulták 1499 dollárért. A Sharp egy másik szupervékony laptopot is kiadott később ugyanebből a szériábl, az 0,65 inches (16,5 mm) vastag volt. Egyelőre tehát ez a nyerő, valaki esetleg tud még ennél is vékonyabbat?
Köszönjük Balage1551 kommentjét

18 komment

Címkék: apple macbook air


2008.01.17. 23:07

Boríték a legvékonyabbnak

Bigyó Felügyelő


Hát ez gyors volt. Alig két napja mutatta be Steve Jobs a Macbook Airt, sílusosan egy borítékból kihúzva. Azt demonstrálva, annyira vékony, hogy egy borítékban is elfér. És már itt is van a boríték. Illetve a boríték alakú laptoptáska. Még csak előrendelhető 30 dollárért.

2 komment

Címkék: apple macbook air


2008.01.16. 11:15

Microsoft: kommunikációból egyes

Bigyó Felügyelő


A Microsoft Valentin napi Zune-t ad ki. Piros színben, szívekkel, a naphoz illő ábrákkal, 80 GB-os változatban. Eddig oké. Csak az érthetetlen, hogy miért keddre, Steve Jobs Macworldön tartott beszédére időzítették a bejelentést. Két lehetőség jutott az eszembe. Az egyik, hogy arra számítottak, ezzel a hírrel elsöprik az Apple-bejelentéseket. Vagy annyira cikinek érezték, hogy remélték, elsikkad a napi események között. Vagy...

9 komment

Címkék: microsoft mp3 zune


2008.01.16. 09:58

Mennyiért tehetjük használhatóvá a Macbook Airt?

Bigyó Felügyelő


Tegnap bemutatták a Macbook Airt, az alapgéphez 1799 dollárért juthatunk hozzá (SSD-vel már 3000 dollárt kell fizetnünk érte). Nézzük most milyen milyen kiegészítőkkel lehet használhatóvá tenni és mennyit kell fizetnünk mindezért. Az Ethernet adaptert 29 dollárért vehetjük meg. A Micro-DVI to DVI adaptert és a Micro-DVI to VGA adaptert pedig 19 dollárért (update: adnak is hozzá ezekből). Mivel nincs a Macbook Airben beépített dvd-író, aki nem tud enélkül élni, az 99 dollárért juthat egy hordozható íróhoz.

26 komment

Címkék: apple macworld macbook air


2008.01.16. 08:34

A 90 perces Apple-bejelentés 1 percbe sűrítve

hírbehozó

Akik lemaradtak a tegnapi MacWorld-bejelentésről, azoknak itt egy gyors összefoglaló a Mahalo Daily tolmácsolásában. Betterandbetterandbetter...

 

7 komment

Címkék: apple videó macworld


2008.01.15. 20:17

A Macbook Air, az időgép, a tévé és a filmkölcsönzés

Bigyó Felügyelő


Lezajlott a hét eseménye, Steve Jobs Apple-vezér megtartotta szokásos keynote-ját a Macworldön és ezúttal sem csalódtunk. Aki nem követte élőben az eseményeket, azoknak itt egy rövid összefoglaló a legfontosabb bejelentésekről.

14 komment

Címkék: apple macworld


2008.01.15. 18:00

Macworld 2008 - Élő

Bigyó Felügyelő

[Update 18, 19:26]

1799 dollárba kerül, mostani forint/dollár árfolyamon 308 ezer forint.

[Update 17, 19:24]
Nincs beépített dvd-lejátszója, de 99 dollárért vásárolhatunk hozzá. Akkumulátora öt óráig bírja. Ultrakönnyű, alig 1,4 kg.

[Update 16, 19:22]
Na de mennyibe kerül?

[Update 15, 19:17]

Ezüstszínű, fekete billentyűkkel. A trackpad pedig támogatja a multi touchot, hasonló mozdulatokkal navigálhatunk, mint az iPhone-nál. 80 GB-os HDD-vel szállítják, de opcióként választható 64GB-os SSD is. Intel Core 2 Duo, alapváltozata 1,6 GHz-es processzorral, de megvásárolható 1,8 GHz-sben is. Van benne wifi, Bluetooth, usb2, 2 GB RAM.

[Update 14, 19:12]

És amire mindenki várt, a Macbook Air, a világ legvékonyabb laptopja! Vastagsága: 0,76 inchtől 0,16 inchig (alig 20 mm-től 4 mm-ig) vékonyodik a szélein. 13,3 inches szélesvásznú kijelzője lesz.

[Update 13, 19:06]
Az első stúdió, mely leszerződött az Apple-lel a 20th Century Fox volt. Jutalmul Steve jobs felhívja a színpadra a Fox vezérét, Jim Gianopulost, hogy mondjon néhány mondatot.

[Update 12, 19: 04]

Az ára 299 dollár lesz, de most akciósan adják, 229 dollárért. A már meglévő tulajdonosoknak ingyen adják az új szoftvert, az új vásárlóknak két héten belül szállítják ki a kütyüt.

[Update 11, 19:02]

Fotókat is nézegethetünk. Kereshetünk a Flickren, egy mozdulattal megnézhetjük barátaink képeit a tévén.

[Update 10, 18:57]

Apple TV, második kiadás. Egy hosszabb demót mutat be Steve Jobs, mit tud az Apple TV: letölti a filmet az iTunesról, szól, ha készen van és elindíthatjuk a lejátszást. Választhatunk cím, színész, téma, genre szerint. Letölthetünk tv-sorozatokat is, darabját 1,99 dollárért.

[Update 9, 18:50]

Régebbi filmeket 2,99 dollárért, az újabbakat pedig 3,99 dollárért kölcsönözhetjük (HD-minőségben egy dollárral drágább). Mától elérhető a rendszer az Egyesült Államokban, a világ többi részének várnia kell még.

[Update 8]
A következő stúdiókkal kötöttek szerződést: Touchstone, Miramax, MGM, New Line, Lion’s gate, Fox, WB, Disney, Paramount, Universal és Sony. A filmeket megnézhetjük Macen, PC-n, iPodon, iPhone-on. Februártól már ezer filmet el lehet érni, a filmek pedig dvd kiadása utáni harmincadik naptól kölcsönözhetők majd. A kölcsönzés után harminc napon belül kell megnézni a filmet. Ennek menete: elindítjuk és 24 óránk van arra, hogy végig is nézzük (tehát közben nyugodtan leállíthajtuk a lejátszást). Azt is lehet, hogy a film első felét a számítógépen nézzük meg, majd az iPodon fejezzük be. Nézzük, mennyibe kerül majd.

[Update 7]
Három: iTunes. Eddig hétmillió filmet adtak el (és négymilliárd dalt), de ez nem elég az Apple-nek. Szóval úgy döntöttek, hogy ezentúl kölcsönözni is lehet fimeket. (Ez megint egy olyan dolog, ami itthonról biztos nem lesz elérhető.)

[Update 6]

Egy sor új alkalmazás: térkép helymeghatározással, webclip, vége több embernekküldhetünk sms-t, feliratok videókhoz, dalszöveg zenéhez. Az összes update elérhető minden iPhone-tulajdonosnak, ingyen, mától. És persze az iPod Touchnál is használható mindez, de ez utóbbinál 20 dollárba kerül az upgrade.

[Update 5]
A második, amiről beszél ma, az iPhone. Pont kétszáz napja kapható és eddig négymilliót adtak el belőle, vagyis húszezret naponta. Februárban ugye kiadják az SDK-t, mindenki írhat alkalmazásokat az iPhone-ra, de ezt már tudjuk. Mi lesz még?

[Update 4]

Time Machine, vagyis Capsule. Ezzel vezeték nélkül is backupolhatunk. Valamennyi Macnél használható és két változatban fogják árulni. Lesz 500 GB-os 299 dollárért és 1TB-os 499 dollárért.

[Update 3]

Egészen pontosan négy dolgot. Az első a Leopard, mely már ötmillió eladott példánynál tart, állítólag minden ötödik maces update-elte operácis rendszerét.

[Update 2]

Az esemény a Mac vs PC reklámmal kezdődik, Steve Jobs felment a színpadra. Lássuk, mi van a levegőben. Azt mondja, néhány igazán nagyszerű dolgot mutat be ma.

[Update 1]

A szokásos Coldplay, Gorillaz, Green Day szól a hangszórókból kezdésig. Mindenki a helyén.


Szokás szerint hatalmas várakozás előzte meg az idei Macworldöt is, már hetek óta találgatnak, szivárogtatnak, megcáfolnak, megint pletykálnak Macbookokról, iPhone-okról, iTV-kről. A legtöbben várakozásaikat és reményeiket is leírták, hátha. Perceken belül kiderül minden, amikor Steve Jobs megtartja szokásos éves bemutatóját. Folyamatosan frissítjük a posztot, kövesd (majdnem) élőben.

24 komment

Címkék: apple macworld


2008.01.14. 17:12

Mit várok a MacWorld 2008-tól?

hírbehozó

Ha az Apple korábbi termékbejelentési gyakorlatát veszem, jó eséllyel arra tippelhetnék, hogy végre bemutatják a iPhone-t. A korai vásárlókat elsősorban a technológiával szokás lenyűgözni. A második körös vásárolókat viszont a stabilabb szoftverrel, megbízhatóbb, nagyobb tárhellyel, az első körben felfedezett hibák kijavításával lehet elvarázsolni.

Aki eddig kivárt az iPhone-vásárlással, az a mostani MacWorld előtt tördelheti az ujjait, hogy az Apple kijöjjön egy... hdd-s iPhone-nal? Na jó, ne álmondjunk túl nagyot. De abban majdnem biztosak lehetünk, hogy az iPhone nem egygenerációs kütyü. Sokkal több van benne.

Ha azt mondjuk, hogy az iPod az új Classickal és a Touchcsal elérte a csúcsot, a maximumot, akkor gondoljunk bele abba, hogy milyen lenne egy olyan iPod, mely vezeték nélkül szinkronizálja a fájlokat az asztali géppel, vagy egy másik iPoddal.

Amíg nem kezdődik el a keynote, érdemes álmodozni.

Ha egy kívánságotokat teljesítené az Apple a MacWorldön, mi lenne az?

9 komment

Címkék: apple macworld


süti beállítások módosítása