Bigyóblog

2010.10.20. 16:37

Nagyot szól majd a Windows Phone 7

Bigyó Felügyelő

Két Windows Phone 7-es mobilt is kipróbáltam az elmúlt napokban, az LG Optimus 7 és a Samsung Omnia 7 mobilokat. Ezek közül az első volt a kezemben hosszabb ideig, a másikat csak kipróbáltam. Mivel egy teljesen új operációs rendszerrel jönnek ezek a mobilok, így a szoftverről talán fontosabb beszélni, mint a hardverről.

 

Kezdjük mégis a hardverekkel: két nagyon jól összerakott mobilról van szó, mindkettőt nagyon kényelmes használni, talán a Samsung egy mérettel nagyobb a számomra optimálisnál, cserébe persze a kijelzője is nagyobb. Mindkét mobilnak nagyon érzékeny a kijelzője, a legapróbb érintésekre is reagál. Tökéletesen lehet velük zoomolni, görgetni, visszagörgetni, egyszóval mindent. Az LG-nek fizikai gombjai is vannak, vagyis a home, a kereső és a vissza gombokat valóban meg lehet nyomni, a Samsung ezt érintőgombokkal oldotta meg. Ízlés dolga, hogy kinek melyik tetszik jobban, én mindkettőt tudtam használni.

A szócséplés helyett jöjjenek a részletek:

LG Optimus 7: Qualcomm Snapdragon QSD8250 1GHz processzor, kijelzője 3,5 inches, 480x800 pixeles és gyönyörűek a színek. Természetesen 3G-s, van benne wifi, bluetooth. Videólejátszója felismer DivX, H263, MP4, WMV formátumokat. Kamerája 5 megapixeles, panorámafotót is tud csinálni (mégpedig úgy, hogy az előző fotót halványabban mutatja, így pont hozzá tudjuk illeszteni az új fotót).

Samsung Omnia 7: Qualcomm Snapdragon QSD8250 1 GHz processzor, kijelzője 4 inches, 480 x 800 pixeles a felbontás, és itt sem panaszkodhatunk a színekre. Itt is megtalálható az összes mobilnetezéshez szükséges komponens, wifistül, bluetoothostul. Kamerája 5 megapixeles. Belső memóriája 8 vagy 16 GB.

És most beszéljünk a Windows Phone 7-ről, mégiscsak erre vártunk hónapok óta. Azt kell hogy mondjam, egy nagyon jól összerakott rendszerről van szó. Teljesen szakít az eddigi Windows mobil oprendszerekkel, nagyon egységes a kezelőfelülete, gyors, stabil, megbízható. Az egyetlen gond, hogy egyelőre kevés appot lehet letölteni, de naponta jelennek meg újabb és újabb kiegészítők, így szerintem néhány héten belül már egész csinos kis gyűjteményünk lehet alkalmazásokból.

A kezdőlapon azt nem sikerült megszokni, hogy balra húz az egész, és valójában értelmét sem láttom ennek. Jó nagy ikonok vannak, lehet változtatni a színüket, ki lehet rakni a kedvenc programokat.

Kezdjük a People menüponttal. Itt van összegyűjtve az összes ismerősünk, legyen az facebookos, telefonos, msn-es. És itt érdemes beszélni a hubos rendszerről, a kezelőfelület elemeit ugyanis ezekbe rendezik. Az egyes hubok tulajdonképpen csomópontok, ezekbe hasonló tevékenységet, alkalmazásokat, feladatokat lehet rendezni. A Win Phone 7-ben a főbb hubok a kontaktok, képek, office, zene és videó, illetve játékok. A People hubon különböző fülek vannak, az elsőn megtaláljuk az összes ismerősünket, a következőn ismerőseink aktivitását (facebookos, twitteres) láthatjuk, a harmadikon a hívások, sms-ek vannak.

Internet Explorer: használva gyorsan tűnik, minden igényt kielégít. De Etele, az Index dizájnere szerint nagyon ciki, hogy az IE 7 és 8 közötti böngészőt tettek bele, hiányzik belőle a Flash és a Silverlight, valamint a htlm5-tel sem tud mit kezdeni.

Marketplace: még nem sok alkalmazást lehet letölteni sajnos, de naponta jelennek meg újabbak. Én a Twittert, Facebookot és Foursquare-t töltöttem le. Azt kell, hogy mondjam, gyönyörűek. A facebookos alkalmazás például sokkal jobban használjató, mint az androidos Facebook app. A Twitternél még vannak gyerekbetegségek, de az tetszett, hogy az ismerősök aktivitását azonnal betette a People hub alá.

Zune, vagyis zene és videó: nagyon kézreáll a kezelőfelület, görgetve és lapozgatva váltok az albumok és számok között, talán ez tetszett a legjobban az eddig felsoroltakból.

 

Felhasználói élmény:

Sokkal jobb, mint az eddigi Windows Phone-ok. Igazából össze sem hasonlítható a korábbi rendszerekkel, teljesen szakít velük. A Windows Phone 7 felzárkózott az iOS-hez és az Androidhoz. Nem fogjuk megmondani a tutit, hogy melyik a legjobb, ez úgyis ízlés dolga. Én örömmel használnám.

Mint mondtam, egyelőre kevés app van rá, de ez napról napra változik. Szívesen kipróbálnám akkor is, amikor már annyi alkalmazás lesz rá, hogy teljesen személyre szabható. Nem tudtam kipróbálni az Xboxos alkalmazást, nincs ugyanis Xboxom. De állítólag a mobil és a konzol szinkronizálható, és az egyiken kezdett játékot a másik felületen is be tudjuk fejezni. A közeljövőben megpróbálunk kölcsönkérni egy Xboxot és kipróbáljuk ezt a funkciót is.

Ami nincs és nem értjük, hogy miért: copy-paste, tethering, nem lehet usb meghajtóként használni, zenét csak Zune szoftveren keresztül lehet rátölteni.


37 komment

Címkék: microsoft mobil samsung lg


süti beállítások módosítása