Bigyóblog

2011.08.08. 10:20

ChaCha, a Facebook-mobil

Bigyó Felügyelő

Bár Facebook-mobilnak hívják az igen erőteljes Facebook-integráció miatt, mindazoknak jó alternatíva lehet, akik nagyon sokat írnak a mobiljukon. A HTC ChaCha viszonylag gyors mobil, akadozás nélkül fut rajta az Andorid aktuális verziója. Használni könnyű, egy-két kivételtől eltekintve többnyire kényelmes is.

Nem a péklapát kategriába tartozik, könnyen a tenyérbe simul, méretei 114x64x11 mm. Enyhén hajlított, valószínűleg az egykezes használatot könnyítve. Egészen pici az érintőkijelzője, csak 2,6 inches, fektetett, 480x360 pixeles. Ez nagyjából semmire nem elég, de megértem, hogy a full qwerty mellé semmi más nem fért el. Erre még visszatérünk.

 

Processzora 800 MHz-es (eredetileg ugye 600 lett volna, szerencsére jobbat tettek bele), van benne 512 MB RAM és 512 MB memória. Ami semmire nem elég, de bővíthető microSD kártyával. A szokásos két kamera sem marad ki, egy előlapi és egy hátlapi 5 megapixeles.

Kezdjük rögtön a Facebook-gombbal. Ez minden egyes menüben mást csinál. A főoldalon azonnal posztolhatunk a falunkra, böngészésnél egy gombnyomással megoszthatjuk az olvasott cikk linkjét, fényképnézegetésnél posztolhatjuk a képet, videónézegetésnél a videót. Mivel Facebook-mobilról van szó, elvárjuk, hogy többet tudjon egy hagyományos androidos mobilnál, és ebben nem is csalódunk. Átláthatóbbak a kategóriák, kattintással leválogathatjuk a képeket, státuszüzeneteket, linkeket az oldalsó menüből.

Visszatérve a kijelzőre: pici. Nem elég, hogy a minden nap használt ikonok sem férnek el a kezdőképernyőn, de a legtöbb alkalmazást kényelmetlen használni. Az Angry Birsdben olyan kicsik a maradak, hogy a kisujjúaknak is nehezére esik célozni. A scrollozás nehézkes, mert kicsi a hely, a Google Maps nem áttekinthető. Azoknak tehát nem ajánljuk, akik sokat játszanak, sokat böngésznek, esetleg navigálásra is használják a mobilt.

Azoknak azonban melegen ajánljuk, akik Facebook, Twitter, csetfüggők, szeretnek hosszan válaszolgatni a mailjeikre. Ezekre ugyanis tökéletes, a billentyűkön nagyon kényelmes gyorsan írni. A ChaCha itthon is kapható, függetlenül és szolgáltatónál is mindenféle csomagokban, nagyjából 50-60 ezer forintért.


3 komment

Címkék: mobil htc android


süti beállítások módosítása