Bigyóblog

2012.01.31. 09:42

Legóember az űrben

Bigyó Felügyelő

Két kanadai diák 24 ezer méter magasba repített egy Lego emberkét, majd le is fotózták, le is videózták kalandjait. Matthew Ho és Asad Muhammed egy másfél évvel ezelőtti kísérlettől kapták az ötletet, akkor MIT-esek ballont repítettek hasonló magasságokba. Négy és fél hónapot dolgoztak a projekten, főleg szombatonként. A legnehezebb feladat az ejtőernyő elkészítése volt, melyet kézzel varrtak. Egy nagyon könnyű dobozt is fabrikáltak, mely a kamerát, a GPS-es telefont vitte. Egy meteorológiai ballont vettek 85 dollárért és héliummal töltötték meg. Az egész projekt 400 dollárba került.

A következő lépés azt volt, hogy megvárták, míg az időjárási körülmények megfelelőek lesznek, mert azt akarták, hogy Kanadában landoljon a légballon, ne az Egyesült Államokban, nehogy meggyűljön a bajuk a nemzetbiztonságiakkal. Egy óra és öt percig tartott, míg a Lego emberke felért 24 ezer méter magasba, a zuhanás alig fél óra volt.

Via Damn Cool Pics via LA Times


27 komment

Címkék: lego


2012.01.30. 11:24

Szabadalomháborúba kezdhet a Google

Bigyó Felügyelő

A Motoroláért fizetett 12,5 milliárd dollár valószínűleg sehogysem fog megtérülni normál ügymenetben, a Guardian szerint szigorúan a számokat nézve nem a legjobb üzlet megvenni a cég mobilrészlegét. Jelentős csökkentést jelenthet a Google profitjában, akár tíz százalékot is, miközben a felvásárolt cég nem fog annyi többletbevételt hozni. A Guardian is idézi az ismert mondatot a Motorola Mobility felvásárlása kapcsán, a szabadalmak miatt veszik meg.

De mit is jelent ez, teszik fel a kérdést. Csak védekezni akarnak a többi cég támadása ellen, vagy maguk is szabadalomháborúba kezdnek? Ha nem is perelnek, de egy hidegháborúhoz jól jöhet, hogy az övék lesz néhány alapvető wifis és videós szabadalom.

Ráadásul a Google a szabadalmakkal visszaszerezhet némi iránytást az Android felett, ami kezd kicsúszni a kezéből. A szabadalamkkal előírhat néhány dolgot, amit nem változtathatnak meg a gyártók.


1 komment

Címkék: google mobil motorola android


süti beállítások módosítása