Bigyóblog

2008.01.15. 20:17

A Macbook Air, az időgép, a tévé és a filmkölcsönzés

Bigyó Felügyelő


Lezajlott a hét eseménye, Steve Jobs Apple-vezér megtartotta szokásos keynote-ját a Macworldön és ezúttal sem csalódtunk. Aki nem követte élőben az eseményeket, azoknak itt egy rövid összefoglaló a legfontosabb bejelentésekről.


A legfontosabb, hogy mégis igazuk volt azoknak, akik egy új Macbook bejelentését várták. A Macbook Airt a világ legvékonyabb laptopjaként mutatták be, a legvastagabb részén is alig 20 milliméter, a szélein pedig 4 milliméterre vékonyodik. A laptopot Intel Core 2 Duo processzorral adják, alapáron 1,6-ossal, plusz pénzért 1,8-as procival is megvehetjük. Alapból 80 GB-os HDD-t adnak hozzá, de kérhetjük 64 GB-os SSd-vel is. Ami nem lesz benne, az a dvd-író, ezt külön meg kell venni, 99 dollárért. 2 GB RAM-mal jön, lesz benne wifi és Bluetooth. A Macbook Air alapára 1799 dollár lesz (308 ezer forint) az Egyesült Államokban. Az Apple árazási politikáját ismerve itthon jóval drágábban juthatunk csak hozzá. Sokkal többet kell fizetni, ha 1,8-as processzorral és SSD-vel kérjük a gépet, ekkor 3000 dollárt, több mint 510 ezer forintot kellene a pénztárnál hagynunk. Amit még tudni érdemes a Macbook Airről, hogy akkumulátora bekapcsolt wifivel öt óráig bírja.

Steve Jobs bemutatott még néhány dolgot, mely minket Magyarországon még nem érint. Például az Apple TV felturbózott változatát, mellyel az iTunesról tölthetünk le videókat, filmeket, képkeket nézegethetünk. A régi Apple TV tulajdonosok ingyenes szoftverfrissítéssel hozzájuthatnak az új funkciókhoz, az új vásárlók pedig 299 dollárért vehetik meg a kütyüt.

Az iPhone is kap egy csomó új alkalmazást, például térkép helymeghatározással, webclip, vége több embernekküldhetünk sms-t, feliratok videókhoz, dalszöveg zenéhez. A telefontulajdonosok ingyen, az iPod Touch tulajdonosok 20 dollárért kapják meg az új szoftvert.

Szintén nem érint minket, hogy ezentúl nem csak vásárolni, hanem kölcsönözni is lehet filmeket az iTunes oldaláról. A filmek harminc nappal a dvd megjelenése után lesznek elérhetől. Letöltés után harminc nap áll a rendelkezésre, hogy megnézzük a filmet, de ha egyszer már elindítottuk a lejátszást, akkor 24 órán belül be is kell fejezni. A régi filmeket 2,99 dollárért, az újabbakat pedig 3,99 dollárért kölcsönözhetjük.

Bemutatták még a Time Capsule-t. Ezzel otthoni wifin keresztül backupolhatjuk adatainkat. Lesz egy 500 GB-os változat 299 dollárért és 1 TB-os 499 dollárért.

14 komment

Címkék: apple macworld


süti beállítások módosítása