Bigyóblog

2008.07.11. 07:44

Teszt: Hp2133

Bigyó Felügyelő

Első benyomás:
Nagyon pici, nagyon aranyos, nagyon maasszív nagyon kell. De mi az a dudor az alján? Ekkor még csak távolról néztem meg, külseje azonban tényleg meggyőző. Alumínium, egyáltalán nincs műanyagfílingje, sőt. A színe kicsit unalmas, de a következő szériában talán követik a trendeket (és a fehér, fekete, szürke mellett lesz pink is :) Az akkumulátor nagyon kilóg, ez zavaró, amikor a térdemen van a laptop, de kifejezetten jól jön, ha az asztalra teszem, mert megemeli egy kicsit a kijelzőt.


Második benyomás:
Sokkal nehezebb, mint gondoltam.
De azért még mindig elég könnyű és kicsi ahhoz, hogy majdnem mindenhová magunkkal vigyük a táskánkban. 1,27 kilogramm és 27-33 milliméter vastag. Az akkumulátor is sokáig bírja, a leírás szerint a hatcellás akkuval négy és fél óráig dolgozhatunk, de a háromcellással is kibírja 2-2,5 óráig.

A billentyűzet szép, gépelni is könnyű, pillanatok alatt megszoktam. Ráadásul maguk a gombok nagyobbak, mint a saját laptopon lévő billentyűk. A tapipad azonban használhatatlan, legalábbis nem tudtam megszokni. De egyik kedvenc gombomat megtaláltam: azt, mely kikapcsolja a tapipadot. A kijelzőnél nem kellett volna spórolni, a két oldalsó hangfal túl sok helyet foglal el. Pedig a laptop nagyságába simán beleférne a 10 inches kijelző is.

Ha már a kijelzőnél tartunk: felbontása 1280x768-as, a betűk 8,9 colon kicsinek tűnnek, de teljesen használható. Hosszabb távon biztos megfájdulna a szemem, de ugye nem főlaptopnak szánták, egy-két-három órás használat pedig simán belefér. (Az is igaz, hogy volt aki egyből rémülten a szemüvege után nyúlt, ahogy meglátta az apró betűket).

Amit még itt megemlítenék, hogy nagyon rövid használat után is nagyon forró lesz a gép alja.

Harmadszor:
Ez így lassú.
Vistával jött a tesztgép, pedig nem ez a rendszer való ide. Lassan áll fel, lassan töltődnek be az alkalmazások. Minden működik rajta, de néha elég sokat kell várni ahhoz, hogy betöltődjön az alkalmazás. Ha pedig egyszerre több programot futtatunk, akkor előfordulhat, hogy percekig nem reagál a gép.

Netezés:
Lehet, hogy rossz szokás, de nagyon sok tabbal használom a Firefoxot és nagyon zavar, ha belassul emiatt. És ez bizony néha megtörtént itt is, bár nem kellett megválnom a megszokott taboktól. Ment a mail, a képnézegetés, cikkolvasás és a Youtube sem volt lassú, még teljes képernyőnél sem, egyszóval netezésre bárhol, bármikor jó.

Filmek, zene:
Nagyon szép a kép, még ezen a kicsi kijelzőn is élvezhetőek a filmek. Csak arra kell ügyelni, hogy ne állítgassuk a hangot a film lejátszása közben, mert irdatlanul elkezd szaggatni a kép. Egészen váratlanul éri a gépet, ha hirtelen ablakot váltunk filmnéés közbe, ilyenkor egy kicsit megzavarodik és sokáig nem regál.

Brutálisan erősek a hangfalak, ahhoz képest, hogy mekkorák (a dobozhangon nem lehet segíteni, lévén két hangfalról beszélünk).

A képeket köszönöm Nándinak, az Indafotó apukájának.


Technikai részletek:
8,9 inches WXGA monitor, 1280x768-as felbontással
1,2 GB-os Via C7-M processzor
1024 vagy 2048 Mb DDR RAM
120 GB merevlemez
3 vagy 6-cellás akkumulátor
Linux vagy Windows Vista Business
VIA Chrome 9, 128MB osztott memóriás videókártya
Webkamera, 802.11a/b/g Wi-Fi, Bluetooth


Összegzés:

Kellene. Persze a hatcellás akkuval és nem Vistával. Ahhoz tökéletesen elég, amire használnám, második, utazós, mindenhova-magammal-cipelős laptopnak.


9 komment


süti beállítások módosítása