Bigyóblog

2009.04.10. 09:17

A sokoldalú golyómágnes

-sg-

A NeoCube a mágneses alapjelenségek és a geometria szerelemgyereke, egyben újabb egyszerű, de zseniális ötlet, amit más talált ki, és nem én gazdagodok meg belőle. Adott 216 apró golyócska, minden egyes darab egy erős mágnes, ezekből lehet mindenféle mintázatokat és idomokat kirakni. Például hópelyhet, hatszög alapú gúlát, állványon nyugvó ikozaédert vagy egy kockát:

De persze a geometriát sutba vetve is lehet szórakozni vele:

 

Hogy a mágneses pólusok hol helyezkednek el, az a golyók formája miatt nem látható, ezért van némi kihívás a szórakozásban, nem mindig a megfelelő oldalak akarnak összetapadni. A mágnesek egyébként olyan erősek, hogy egysoros nyakláncot is lehet belőlük gyártani, és több centiről is képesek megindulni egymás felé (a fenti felirat betűi között ezért vannak olyan nagy szünetek).

Fél perc alatt rá lehet kattanni a NeoCube-ra, az Index előterében kisebb kézműves szakkör gyűlt köréje, ami egy idő után kezdett inkább terápiás csoportra emlékeztetni. Illetve bevittem a golyókat egy rovatértekezletre, természetesen semmi érdemit nem tudtunk megbeszélni azon a meetingen. Az alapkészlet 30 dollár, a 216 darab éppen elég a legtöbb formához (például a 6*6*6-os kockához), de adnak mellé még nyolc pótgolyót arra az esetre, ha elveszne egy-két golyó a készletből. A YouTube-on egyébként kismillió videó van arról, hogy csinálják a profik:

 


37 komment

Címkék: fun teszt játék kipróbáltuk


süti beállítások módosítása