Bigyóblog

2010.06.02. 12:03

Otthoni hálózat fillérekből

Bigyó Felügyelő

Ülök az erkélyen és filmet néznék a laptopomon, de nincs kedvem felállni a nyugágyból és azt sem szeretném, hogy kábelekben essen hasra mindenki, aki a szobában közlekedik. Ráadásul a film az egyik külső merevlemezemen van. Nem nehéz megoldani ezt manapság, de nem olcsó mulatság. Nem úgy az iOmega termékeivel, a TV Linkkel és az iConnecttel, mellyel megfizethető áron megoldható az egész.

 

Az iOmega TV Link egy pici médialejátszó, alig nagyobb egy kisebb könyvnél. Nem tárolja a filmeket, de négy usb-portjába bármilyen pendrive-ot, külső merevlemezt be lehet tenni és onnan lejátszani a filmeket, zenéket, fotókat. Hátrányként is felfoghatjuk, hogy nincs belső tárhelye, de igazából ez nem gond, sokkal fontosabb, hogy az otthon meglévő két külső vinyómat, és az összes pendrive-omat is hozzá tudom csatlakoztatni, nem kell másolgatni ahhoz, hogy lejátszam a filmeket. Nincsenek határok a legkisebbtől a legnagyobb méretű tárolókat is csatlakoztathatjuk, simán megbirkózik például egy két terabájtos merevlemezzel.

A TV Link egy Full HD médialejátszó, hdmi-csatlakozóval, de ha valakinek nincs erre alkalmas tévéje, a hagyományos tévéhez is éppúgy csatlakoztathatja. A menüje egyszerű, könnyen kezelhető. Csoportokba rendezi a különböző fájlformátumokat, tehát a filmeket automatikusan a film nevű mappába teszi, megkönnyítve így a keresést. Nagyon sokféle fájlformátumot kipróbáltunk és mindet le tudta játszani. A leírás szerint a következőket játssza le: H.264, MKV, MP3, AC3 (Dolby® Digital Encoding), WAV, WMA, MPEG-1, MPEG-2 (AVI/VOB), MPEG-4 (AVI/DiVX) és JPEG. Ami nem tetszett, hogy nehézkes előre és visszatekerni a filmekben, van egy számláló, mely mutatja a tekerés sebességét, de ez nem mindig pontos.

Ettől függetlenül azonban elégedett voltam a lejátszóval, be tudtam úgy állítani a kütyüt, hogy tökéletes képet adjon. Sokan kérdeznek ilyen lejátszók tesztelésénél a feliratokról. Jelentem: nem találtam hibát, elég sok formátumot ismer, ha van felirat az avi-hoz, lejátsza. Olyan funkciót azonban sajnos nem találtam, mellyel mozgatni tudtam volna a feliratokat, és a betűnagyoságon sem tudtam változtatni. Egy külön árult wifi adapterrel a hálózatra is rá tud csatlakozni, így elérhető az összes médiafájl, ami az otthoni hálózaton van.

Kipróbáltam egy másik eszközt is, szintén az iOmegától, az iConnectet. Ez egy olyan kütyü, mellyel hálózati adattárolót építhetünk otthon, fillérekből. Maga a kütyü ugyanis nagyjából 20 ezer forintért kapható itthon is. Bármilyen külső merevlemezt, pendrive-ot hozzá lehet csatlakoztatni és a megfelelő beállítások után hálózaton keresztül elérhető a csatlakoztatott kütyükön lévő tartalom. Nagyon könnyű beállítani, néhány kattintás az egész. A kütyü segítségével gond nélkül néztem filmet úgy, hogy nem másoltam át a gépre. Egyáltalán nem akadozott a lejátszás. Nagyobb mkv fájlok másolása azonban rettentően lassú.

Ami még jobb, hogy az adatokat az interneten is el lehet érni, a készülék árában benne van egy egy éves előfizetés egy domainszolgáltatónál, és a megadott webcímen bármely böngészőből bárhol letölthetjük a nézni kívánt filmet. De akár fel is tölthetünk fájlokat az otthoni szerverre.

Mindkét kütyü kapható itthon is, 20-30 ezer forint között az ára.


69 komment

Címkék: teszt tv merevlemez kipróbáltuk mediaplayer iomega


süti beállítások módosítása