Bigyóblog

2010.12.11. 13:46

ZTE Blade - Az olcsó okostelefon

Bigyó Felügyelő

Azt hiszem fogunk még hallani a ZTE Blade-ről: a nagyon olcsó androidos telefon nagyon kényelmesen használható. Mi is kipróbáltuk a mobilt és ajánljuk azoknak, akik jó okostelefont szeretnének olcsón vásárolni.

 

Kezdjük a külsővel: Blade, vagyis Penge a mobil neve, ezt próbálták a dizájnban is követni. Vékony és könnyű telefonról van szó, néhány finom vonallal próbálják feldobni a szokásos feket okostelefon-dizájnt. Könnyű (alig 130 gramm) telefont mondtam, ami azt is jelenti, hogy műanyag a borítása, de kellemes tapintású. Az élek jól illeszkednek, feltéve, hogy nem vesszük le túl gyakran a hátlapot (amit amúgy elég nehéz lepattintani) - gyakori SIM-cserénél ugyanis fél milliméteres rés is keletkezhet az elő- és hátlap között. Ennek ellenére egy nagyon jól összerakott mobil hatását kelti, nem recseg a külseje és nem zörög a belseje.

A ZTE egy kínai cég - ahogy a mobilt bemutató tájékoztatón kiderült, egy mobilgyártó a hatszázból Kínában -, egyre ismertebb Európában, egyre több mobilt adnak el, tavaly 60 millió készüléket adtak el, az idei évre 80 millió darab a terv. Magyarországon 2005 óta vannak jelen.

Nade vissza a készülékre, kijelzője 480x800 pixeles, 3,5 inches TFT-LCD érintőkijelző, nagyon szépek a színei, jó minőségű a kijelző. Fizikai gomb egyáltalán nincs rajta, három érintőgomb van a kiejlző alatt: menü, home és back gombok - keresés nincsen, pedig androidos felhasználóként úgy gondolom, sokszor szükség van erre. Még mindig a külsőnél tartva, van benne egy 3,2 megapixeles kamera (vaku nincs, így sötétben nem csinál jó képeket), mikrousb és jack-dugó. A kijelzőjével elégedettek voltunk, jól reagált az érintésekre, nem szaggatott, nem akadozott a használat során.

A mobilban egy 600 megahertzes Qualcomm MSM7227-es processzor van, egyelőre Android 2.1-es rendszerrel (állítólag a 2.2-es Android jövő év elején kerül rá). Van benne 256 MB RAM és 512 MB ROM, utóbbi természetesen bővíthető microSD kártyával egészen 32GB-ig. Amúgy a mobil mellé adnak is egy 2GB-os kártyát.

Az Android 2.1-es oprendszer minden aprósága benne van a mobilban, ezen kívül két saját alalmazást kapunk a ZTE-től. A RoadSync és a Docs To Go. Az előbbivel emailfiókot szinkronizálhatunk, a másikkal Microsoft Office dokumentumokat olvashatunk. A másodikat próbáltam ki és gond nélkül olvastam Word és Excel fájlokat.

Adatkommunikácó terén sem kell szégyenkeznie a Blade-nek: három sávos GSM modul (900/1800/1900 MHz), HSPA (7,2 MBps letöltési sebességgel), 2.0-ás Bluetooth, WiFi (802.11b/g), 2.0-ás USB van benne.

Egy telefon használhatóságát úgy tudom a legjobban érzékeltetni, ha több alkalmazást próbálok ki - le is töltöttem az android marketről mindenféle appot az Angry Birdstől kezdve a Prince of Persia játékig és mindegyik probléma nélkül (nem akadt, nem fagyott) futott. Böngészésnél is több ablakot képes egyszerre kezeni, a Google Maps-et könnyen betölti, csak néha akadozik.

Az egyetlen szépséghibája a mobilnak az akkumulátora, egy 1250 mAh-s lítium akkumulátor van benne. Négy órás beszédidőt, és 216 órás készenléti időt ígérnek. Tapasztalatunk azt mutatja, hogy átlagos használat mellett (emailek, Twitter, Facebook nézegetése, böngészés, néha egy-egy játék) is jobb ha van nálunk töltő.

Összességében egy nagyon jól összerakott mobilról van szó, mely meglepően olcsó egyben. A T-Mobile-nál Dominó kártyával (vagyis előfizetés nélkül) 36 ezer forintért megvásárolható, előfizetéssel, hűségnyilatkozattal pedig 0 forintért is elvihető. Nem egy csúcskategóriás androidos telefon (ára alapján egy alsó-közép kategóriás mobilnak mondanánk), de azoknak tökéletes választás, akiknek ez lenne az első okostelefonjuk.


42 komment

Címkék: mobil android zte


süti beállítások módosítása