Bigyóblog

2012.04.06. 13:59

Éjszakai égbolt fényképezésére alkalmas fényképezőgép a Canontól

Bigyó Felügyelő

canon_eos_60da_1.jpg

Érdekes fényképezőgéppel rukkolt elő a Canon, az EOS 60Da-val az éjszakai égbotlot lehet fényképezni, ezen belül is az emissziós ködöket. A fényképezőgép még nincs forgalomban, de ígéretet kaptunk arra, hogy nagyjából egy hónap múlva kipróbálhatjuk, akkor majd részletesen írunk tapasztalatainkról. Addig is a hivatalos ismertető a gépről.

A Canon az újonnan megjelent EOS 60Da-val – egy nagy felbontású, kifejezetten csillagászati fényképezéshez tervezett, digitális tükörreflexes (DSLR) fényképezőgéppel – bővítette az EOS termékcsaládot. Az EOS 60D specifikációjára épülő, az EOS 20Da modellt felváltó EOS 60Da kifejezetten úgy készült, hogy módosított, a hidrogén-alfa (Hα) hullámhossz körüli fényre érzékenyebb aluláteresztő szűrőjével megragadja az emissziós ködök gazdag vörös színeit.

canon_eos_60da_2.jpg

Ideális eszköz az olyan csillagászati jelenségek fotózására, mint az emissziós ködök – a hidrogén ionizációja okozta jellegzetes vörös színük miatt ezek az asztrofotósok kedvencei. Egy normál DSLR-gépben egy infravörös (IR) szűrő korlátozza a fényképezőgép érzékelőjére eső Hα fény mennyiségét, csökkentve a vörös jelek átvitelét és megakadályozva a nem kívánt színtorzulások megjelenését a végső képben. Az EOS 60Da új, módosított szűrője azonban háromszor olyan átlátszó a Hα fény számára, mint az EOS 60D fényképezőgép esetében. Ez, valamint a 18 megapixeles CMOS-érzékelő, a DIGIC 4 képfeldolgozás és a nagy ISO-tartomány együttese garantálja, hogy tiszta, éles képek készülhessenek az emissziós ködökről.

Az EOS 60Da 18 megapixeles APS-C CMOS érzékelője ideális a csillaghalmazok gazdag részleteinek rögzítésére, a magas érzékenység (automatikusan ISO 6400-ig, kézzel ISO 12800-ra kiterjeszthető) melletti javított teljesítmény pedig garantálja a képek alacsony zaját, így kevésbé van szükség hosszú expozíciókra vagy óragépekre (csillagkövető felszerelésre). A nagyteljesítményű, 14 bites DIGIC 4 feldolgozást kiszolgáló érzékelő kiváló jel-zaj arányt biztosít a végső adatkimenetben.

canon_eos_60da_3.jpg

Az EOS 60Da egy 7,7 cm-es (3,0”) széles, kihajtható és elforgatható (állítható dőlésszögű) LCD-kijelzőt kapott, amely élő nézet (Live View) módban is használható – ideális állványról készített felvételek megkomponálásához. A kijelző a zsanérján kihajtható és elforgatható.

Egy kép, hogy milyen fotókat készít.

canoncsillag.png

EOS 60Da – a legfontosabb jellemzők:

Megnövelt érzékenység az infravörös fényre

18 megapixeles APS-C CMOS érzékelő

Állítható dőlésszögű 7,7 cm (3,0”) átmérőjű, 3:2 képarányú Clear View LCD-kijelző

ISO 100-6400 (kiterjeszthető ISO 12800-ra)

Time-lapse felvételek az EOS Utility segédprogrammal vagy a külön megrendelhető TC-80N3 időzítős távkioldóval


6 komment

Címkék: fényképezőgép canon


süti beállítások módosítása