Bigyóblog

2012.09.24. 11:21

Emailről nyomtatni a fényképeket

Bigyó Felügyelő

Úgy alakult, hogy nemrég több nyomtatót is tesztelhettem, ezek közül egy teljesen átlagos, 30 ezer forintos nyomtatót mutatok be. Azért ezt, mert nem drága, ugyanakkor fényképeket is jó minőségben nyomtat és egy rakás olyan szolgáltatás jár hozzá, amit csak drágább nyomtatóknál várunk el. A HP Deskjet Ink Advantage 5525 nyomtató/szkenner-kombóról van szó.

Néhány szót gyorsan a legfőbb fícsörökről: nyomtatni tud hálózaton keresztül is, wifire csatlakoztatva. Ezt elég sok nyomtató tudja már, de ez a nyomtató olyat is tud, hogy emailben elküldöm a nyomtatnivalót. Például nagyszülők vigyáznak a gyerekre a játszótéren, lefotózzák, milyen ügyesen mászik fel a csúszdára, majd elküldik ezt emailben a nyomtatónak. A szülő pedig kiveszi a kész fotót és örül neki. Ehhez regisztrálni kell magát a nyomtatót és adni neki egy saját emailcímet, ahová küldeni lehet az emaileket. Az email szövegét is ki tudja nyomtatni, illetve a csatolt fájlt. Kipróbáltuk, működik. Azt is be lehet állítani, hogy bármilyen emailcímről, vagy csak egy előre meghatározott listán szereplő címekről lehet küldeni nyomtatnivalókat.

A másik szórakoztató szolgáltatás, hogy különböző appokat lehet telepíteni a nyomtatóra - van egy online felület, ahol ezeket intézni lehet. Az alkalmazásokkal aztán mindenféle sablonokat lehet nyomtatni, például vonalas füzetet, kottát, naptárat. Gyerekeseknek pedig nagy segítség, hogy a DreamWorks rajzfilmjeihez kapcsolódó kifestőket, foglalkoztatófüzeteket, könyvjelzőket, naptárakat lehet nyomtatni. Ezeket a nyomtató érintőkijelőjén választjuk ki, megmondjuk hány példányban kérjük kinyomtatni és már nyomja is a kifestőket. Ennek gyorsasága a hálózaton is múlik, a nagyobb színes képeknél például elég sokat gondolkodott a nyomtató, mire sikerült betöltenie és kinyomtatnia. A kisebb fekete-fehér kifestőket azonban gyorsan tolja egymás után.

Képeket viszonylag gyorsan nyomtat és jó minőségben, főleg ahhoz képest, hogy nem kifejezetten fotónyomtatóról van szó. Viszonylag gazdaságosan lehet otthon is képeket nyomtatni, mert a nyomtatónál minden színt külön lehet cserélni, így ha kifogy az egyik festék, akkor nem kell lecserélni az összes patront. Amúgy egy új technológiának köszönhetően állítólag kétszer olyan gazdaságs, mint korábban volt. A HP meglépte azt, hogy nagyjából húsz százalékkal drágábban adja a termékeket, vagyis például a nyomtatójat, cserébe viszont olcsóbbak a tartozékok, patronok ára. (Sokan emlékszünk arra az időszakra, hogy a patronok szinte annyiba kerültek, mint a nyomtatók, így egyáltalán nem érte meg otthon például képeket nyomtatni - ezen változtattak a gyártók az utóbbi években.)

Az 5525 egy átlagos méretű nyomtató, ezt annak tudatában írom, hogy voltak nálam olyan nyomtatók, amelyeket fel sem tudtam emelni, hgy arrébb toljam, ezt azonban a hónom alá kapom, ha éppen úgy gondolom, hogy egy másik helyen jobb lenne. Ez lehet, hogy nem szempont nyomtatóválasztásnál, de nem baj az, ha kicsi és nem foglalja el az íróasztal felét. Viszonylag új modellről van szó, a HP a teljes sorozatot júliusban mutatta be. Vannak ennél egyszerűbb és olcsóbb, de profibb és drágább nyomtatói is, ez nagyjából a középkategóriában helyezkedik el.


Címkék: teszt hp nyomtató kiprbáltuk


süti beállítások módosítása