Bigyóblog

2011.02.11. 09:42

A Microsoftot választotta a Nokia

Bigyó Felügyelő

 A két cég közösen jelentette be, hogy ezentúl a Windows Phone 7 lesz a Nokia okostelefonjain. Stephen Elop Nokia-vezér és Steve Ballmer Microsoft-vezér közös nyílt levelében néhány pontban megfogalmazta a megállapodás lényegét. Eszerint stratégiai döntés a Nokiától, hogy ezentől okostelefonjain a Microsoft operációs rendszereit használja. A Nokia ezen kívül segít a Windows Phone jövőjének alakításában, és segít a lehető legnagyobb tömeghez eljuttatni azt. A Nokia Maps alapelemei lesznek a Microsoft térképszolgáltatásának, a Bing lesz az alapkereső a Nokia telefonokban.

A megállapodás nem érte váratlanul a piacot, az elmúlt napokban több ilyen pletyka is felröppent, hogy akét cég szorosan fog együttműködni a jövőben. Szóba került az Android is, mint lehetséges partner, de a Nokia végül a kevésbé népszerű és elterjedt Windows Phone 7-et választotta. Azt már egyértelműen tudta mindenki, hogy a Symbian nem versenyképes a piacon, az utóbbi években nagyon sokat veszített részesedéséből a Nokia az okostelefonok piacán, egyértelmű volt, hogy lépniük kell valamit. Stephen Elop vezérigazgató ezt megis fogalmazta a héten a munkatársaknak szóló dörgedelmes levelében.

Nem tudni még, mit hoz a jövő, jó döntést hozott-e a Nokia, mindenesetre a Nokiát szeretők csalódással fogadták a hírt. Szerintünk akár még valami jó is kisülhet az egészből. Az Android ugye brutális növekedést mutatott és mutat a jövőben is. A Apple stabilan tartja magát. A Windos Phone eddigi verziói azonban nem voltak túl népszerűek, így meredeken esett a részesedésük. A Win Phone 7 azonban egy nagyon jól sikerült oprendszer, így a két cég - a jó rendszer és a Nokia még mindig nagyon nagy piaci jelenléte - akár mindkét cégnek jól jöhet. És lehet, hogy néhány év múlva azon vitatkozunk, hogy akkor most a Microsoft mentette meg a Nokiát vagy a Nokia a Microsoft mobilrészlegét.


4 komment

Címkék: microsoft mobil nokia


süti beállítások módosítása