Bigyóblog

2017.07.24. 08:56

Elképesztő Game of Thrones makett papírból

Bigyó Felügyelő

A Moleskine négy új füzetecskét adott ki, limilált kiadásban Game of Thrones (Trónok harca) dizájnban. A dizájnt Levente Szabó grafikus készítette. Az új sorozat bevezetéséhez a cég egy videót is készített, amelyben Westeros papír mását építették fel.

De nem akárhogyan, a makett úgy mozog, mint a főcímzene alatt a tévésorozatban. Elképszerő munka, hihetetlen percizitás kell egy ilyen elkészítéséhez. Előbb nézzétek meg a a kész videót, majd a poszt alatt azt is, hogyan készült az egész.

A papírmakettet a milánói Dadomani stúrió munkatársai készítették


komment

Címkék: moleskine game of thrones


2017.07.22. 07:29

Kinyírják a Cassini űrszondát

Bigyó Felügyelő

saturnus.jpgNéhány hét múlva, 2017. szeptember 15-én a pasadenai Jet Propulsion Laboratory az utolsó jeleket fogja a Cassini-Huygens űrszontától. Amikor a jelek elhalnak, a Földön tudni fogják, hogy az űrszonda a Szaturnus légkörében lelte halálát.

Szinte leírni is lehetetlen, mennyi tudást köszönhetünk a Cassini űrszondának, évek óta ontja az információt a bolygóról és holdjairól. Bizonyos értelemben ennek az információözönnek köszönhető, hogy nem hagyják békésen elkeringeni a Szaturnusz körül, hanem megsemmisítik.

Történt ugyanis, hogy az Enceladus jeges felszíne alatt folyékony óceánokat fedezett fel a szonda. A kutatók szerint ebben a vízben elvileg kialakulhat(ott) az élet, vagyis vagy már most is ott vannak annak jelei, vagy valamikor ott lehetnek majd. Akárhogy is, nem lenne jó, ha a Cassini űrszonda darabjai ebbe a vízbe esnének.

cassini.jpgA Cassini-Huygens küldetése tehát a végéhez közeledik. Az űrszondát évtizedekkel ezelőtt, még 1980-ban kezdték el fejleszteni. A Földet 1997-ben hagyta el, 1998-ban a Vénusz, 1999-ben a Föld, 2000-ben a Jupiter gravitációs lendítését használta ki, 2004-ben jutott el a Szaturnuszhoz, azóta is körülötte kering és ontja az információt a bolygóról és a holdakról. Sokat megtudtunk a Szaturnusz gyűrűiről, a Phoebe holdról, a Titán felszínéről, ez utóbbira le is szállt a Huygens leszállóegység.

Vannak, akik nem értenek egyet a Cassini küldetés befejezésével és újabb feladatokat szánnának az űrszondának. De úgy tűnik, most már tényleg meg vannak számlálva napjai. Addig is, itt tudunk nézelődni a csodálatos képek között, amelyeket a Cassini készített. Még arról az egész bolygót beterítő óriásviharról is találunk fotókat, amelyet teljes egészében nyomon követett.

 


komment

Címkék: cassini űrszonda műhold


2017.07.21. 06:43

Elképesztően jó lesz a Star Wars park Disneylandben

Bigyó Felügyelő

swdisney.jpgMajdnem lemaradtam róla, de szerencsére még idejében megtaláltam a videókat, hogyan fog kinézni a Star Wars negyed a Disneylandekben. A Disney néhány napja tette közzé terveit, amelyek ha minden jól megy, 2019-re készülnek el. Készítsétek a fénykardokat és a pénztárcát! 

Még több kép itt.

 

 


komment

Címkék: star wars disney


2017.07.20. 14:51

Itt az igazi, működő Landspeeder a Star Warsból

Bigyó Felügyelő

landspeeder.pngMinden valamire való Star Wars rajongónak legalább egyszer eszébe jutott, mennyire jó lenne egy légpárnás homokfutóval száguldozni. Olyannal, amit Luke adott el Mos Eisleyben fillérekért, mert ugye, mióta kijött az új modell, senkinek nem kell a régi.

A gyerekeknek most valóra is válhat az álma, az amerikai Toys'R'Us árulja majd szeptembertől a gyerekméretű járműveket. Nem is akármilyet, akár 8 km/órás sebességre is képes, ekár öt órán át is közlekedhetnek vele a leendő jedik. Már most előrendelhető a gyártó, a Radio Flyer honlapján. Ugye ők azok, akik a mini Teslát gyártják szintén gyerekeknek.

Itt egy videó is.

 

Via Mashable


komment

Címkék: játék star wars


2017.07.18. 19:04

Szivárognak az infók a Nokia csúcsmobiljáról

Bigyó Felügyelő

nokia8.pngA Nokia az egykor népszerű 3210-essel tért vissza, mit tért vissza, robbant be megint a köztudatba idén februárban. Aztán kiadott még néhány androidos telefont, a Nokia 3-at, 5-öt és 6-ot, de ezekre senki nem emlékszik már.

Most megváltozhat ez a Nokia 8 segítségével, amelyről már szigvárognak az első képek. Egy csúcskategóriás telefontról lenne szó, amelyhez még a régi parterrel, a Zeiss lencsegyártóval is szövetkeznek megint.

Ha csak a dizájnt nézzük, nem esünk hanyadt, ugyanolyan, mint az összes okostelefon manapság. Fekete, lekerekített élek, kevés fizikai gomb, hátul kamera. A pletykák szerint eléggé nagy lesz 5,3 hüvelykes kijelzőjével, belülre pedig Snapdragon 835 chipset, 4/6 GB RAM és Android 7.1.1 Nougat kerül. Állítólag nem is kell sokat várni rá, már július 31-én piacra dobhatják 675 dollárért.

Via Mashable


komment

Címkék: mobil pletyka nokia okostelefon


2017.07.18. 16:05

Nem halott a Google Glass, csak átalakult

Bigyó Felügyelő

googleglass_1.jpgEmlékszünk még a Google Glassre? Ez lett volna a jövő számítógépe, a hordozható minikompjúter, amit mindent és mindenkit megváltoztat. Ez nem jött be, de a Google Glass nem halott. Csak kicsit átalakult, hol használják majd.

Az Alphabet (tudjuk, a Google anyacége) bejelentette vállalati változtatát a Google Glassnek. Rengeteg gyár rendelt belőle az Egyesült Államokban, például a boeing, a GE és a DHL. Hogy miért? Pont azért, amire eredetileg tervezték. Hogy a kezünk használata nélkül is megjelenítsen információkat nekünk, így könnyítse a munkánkat. A Google Glass EE némi frissítést is kapott, jobb lett a kamerája (5 megapixelről 8 megapixeles lett), tovább bírja az aksija és gyorsabb a wifije és processzora.

Egyelőre még nem beszélhetünk teljes sikerről, hiszen az említett cégek is próbálgatják még, mire képes a Google Glass, de állítólag jók a visszajelzések. Az első teszteken tehát átestek, most keresnek új partnereket is, akik hasznosíthatják a technológiát.

Via The Verge


komment

Címkék: google google glass


2017.07.18. 14:54

Repülő kamerarobot segít az űrhajósoknak

Bigyó Felügyelő

Mintha egy Pixar meséből ugrott volna elő ez a japán repülő robotkamera, az In-Ball. A kisrobot most már a Nemzetközi Űrállomáson lévőknek segít, elsősorban fotókat és videókat készít.

Az In-Ball múlt hónapban került az ISS-re, a SpaceX vitte fel. Mostanra sikerült teljesen összerakni és elvégezni az alapvető teszteket. A japán űrügynökség fejlesztette a kamerát, amely képes egyedül mozogni az űrben, távolról irányítható is és élőképet sugároz vissza az ISS-re, jelentősen megkönnyítve az űrhajósok munkáját. Maga a robot alig 15 centiméteres és 1 kilogramm a súlya. Még egy érdekesség van a fejlesztése körül, elsősorban 3D nyomtatást használtak, amikor megépítették. 

Állítólag az űrhajósok munkaidejük tíz százalékában kamerát fognak a kezükben, így ha beválik a repülő kamerarobot, az elég sok időt szabadítana fel, amit másra is fordíthatnak.

Via ScienceAlert


komment


2017.07.11. 09:48

A Lego logójának változása

Bigyó Felügyelő

lego-logo-11.jpgA piros, sárga, fehér és fekete Lego logót mindenki ismeri, a világ egyik legnagyobb és legjobb játékgyárának szinonimája. De nem mindig volt ilyen. A LogoDesignLove öszeszede, az évek alatt hogyan változott a logó dizájnja.

A történet ugye 1932-ben kezdődött a dániai Billundban, amikor Ole Kirk Kristiansen sok egyéb mellett fajátékokat kezdett el gyártani. Akkor még egyszerű, fekete színt használtak a logóhoz. De a színekre sem kellett sokáig várni, 1939-ben jelent meg a bordó és a narancssárga szín a feliratban. 1953 és 1955 között rövid időre viszatértek a teljesen fekete feliratra, de szerencsére hamar szakítottak ezzel a komor színnel. Ezekben az években egyébként sokat kísérleteztek, párhuzamosan használták a fekete-fehér és a színes logókat. Végül visszatértek a színesekhez, ekkor lett domináns a piros szín a dizájnban. Innentől kezdve főleg a betűtípuson változtattak.

A ma is ismert logó 1998-ban jelent meg. Itt nézhetiket meg a remek posztot a Lego logójáról.


komment

Címkék: dizájn lego logo


2017.07.06. 16:13

Milyen lesz a Samsung Galaxy Note 8?

Bigyó Felügyelő

A Samsung Galaxy Note 7 bemutatója után szinte azonnal sokak kedvencévé vált, elképszetően népszerű volt a mobil. Én is teszteltem még a londoni bemutató előtt és után is, és remeknek találtam.

Aztán minden elfüstölt, szó szerint. A Note 7 akkumulátorai nem bírták a terhelés, és hiába csak egyes sorozatokra volt jellemző a végzetes hiba, a Note 7-nek befellegzett. De a fejlesztéseket és megoldásokat nem felejtették el sem a felhasználók, se a gyártó. Talán emiatt a Note 8 az egyik legjobban várt mobiltelefon az idén (persze az iPhone 8 mellett, de azt ugye minden évben várják rajongóik).

Biztosat persze még nem tudni a mobilról, de már elég sok pletykát írtak meg, kiszivárogtak a specifikációk és néhány fotót is láthattunk. Ezeket figyelembe véve, a BGS összeszedte, melyek a legnagyobb különbségek az S8 mobil és a Note 8 között.

Mondani sem kell, a legszembetűnőbb különbség a méret. A Note-rosozat nem is igazán mobil, a szaknyelvben phabletnek nevezik az ekkora hordozható eszközöket, amelyek a mobil és a tablet között vannak félúton. Az is igaz, hogy amikor elnevezték a kategórát, a mobilok még jóval kisebbek voltak, mint manapság.

A Note 8 tehát 6,3 hüvelykes kijelzővel bír majd, ebből is Super AMOLED-et kap Quad HD-felbontással. Nagy és szép kijelzője lesz. Nem maradhat ki az S Pen sem, amelyet elég sokan a szívükbe zártak. És amúgy is a Note sorozat egyik emblémája lett. Már a Note 7-ben is elképesztően sok dologra volt alkalmas a toll, valószínűleg most sem tud majd kevesebbet.

Jóval több RAM-ot tesznek bele, mint a mobilokba, a hírek szerint az S8 és az S8+ 4 gigabájtjához képest itt már 6 gigabájt RAM lesz. Kell is ennyi egy ilyen erőgépnek. És hát az ára, az mindig nagy kérdés, de a Note sorozat soha nem az ólcsóságáról volt híres. Most sem lesz ezer dollár alatt az ára.


komment

Címkék: mobil samsung phablet note 8


2017.07.05. 15:32

Ha nem tudod egyszerűen elmagyarázni, nem is érted

Bigyó Felügyelő

Az 1960-as években Richard Feynman iskolásoknak tartott előadássorozatot a fizika világáról, ezeket később könyvben is összegyűjtötték. Egy óra anyaga hiányzott a könyvből, amely a bolygók mozgásáról szólt. Daveid Goodstein, Feynman kollégája később megtalálta a hiányzó óra anyagát és könyvet is írt erről: Feynman elveszett előadása. A könyvben így jellemzi Feynmant.

"Feynman nagyszerű tanár volt. Büszke volt arra, hogy még a legbonyolultabb elméleteket is el tudja magyarázni diákjainak. Egyszer arra kértem, hogy magyarázzon el nekem valamit a Fermi–Dirac-statisztikával kapcsolatban és ő azt válaszolta, hogy készít egy előadást erről. Néhány nappal később azonban azzal jött vissza, hogy nem tudja megcsinálni. Ami azt is jelenti, hogy nem értjük teljesen a problémát."

A nagyobb techcégeknél ugyanezt az elvet vallják, a mérnököknek, fejlesztőknek nem azért kell egyszeren elmagyarázni az összetett technológiai folyamatokat, hogy a főnök is megértse. Hanem azért, mert ez bizonyítja, a mérnök is tökéletesen érti azt.

Forrás: kottke


komment

Címkék: tudomány fizika


süti beállítások módosítása