Bigyóblog

2011.08.03. 09:29

Play

Bigyó Felügyelő

Márciusban mutatta be a Sony Ericsson a Playt, egy kifejezetten játékokra fejlesztett mobilt. A különböző felmérések szerint az okostelefonok használói amúgy is sokat játszanak a mobilon, a cég ezért úgy gondolta, kiszolgálja az igényeket. Ráadásul ez az első Playstation minősítésű mobil, ami leveheti a lábáról a fiatal játékfüggőket. Az 1GHz-es Qualcomm CPU-val és beépített Adreno GPU grafikus processzorral rendelkező Snapdragon processzor 60 fps sebességgel megjelenített, 3D futtatást biztosít. De nem is ez a fontos, hanem hogy milyen tartalmat vehetünk a mobilhoz, milyen játékokkal játszhatunk.

Hónapokig bizonytalan volt, hogy itthon is megvásárolható lesz-e a mobil, mert elengedhetetlen volt hozzá a fizetős Google Market, enélkül ugyanis nem lehetett játékokat letölteni hozzá. Végül ez is megjött Magyarországra, a mobilt pedig augusztus elsejétől meg is lehet vásárolni a T- Mobile-nál.

Mi pedig gyorsan ki is próbáltuk. A mobil maga elég nehéz, főleg a többi okostelefonhoz hasonlítva, de ez érthető, hiszen inkább hordozható konzol, mint szimpla mobiltelefon. Szétcsúsztatva egy hagyományos konzol irányítógombjait látjuk, ezekkel lehet játszani.

Elsőként a Sims3-at próbáltam ki. A játék harmadik részével ugyan nem játszottam pc-n, de az első kettővel elég sokat. Kiváncsi voltam, hogyan tudják átadni az élményt egy ilyen kicsi kijelzőn. Arról nem is beszélve, hogy a hagyományos játék elég nagy terjedelmű, itt viszont le kellett butítani egy kicsit. A játékélmény leginkább a legelső részre hasonlít, egyszerűbb, de élvezhető a játék menete, lehet fejlődni, lehet barátkozni, lehet utazni - minden ami egy simnek kell. A FIFA focit próbáltuk még ki, a játék gördülékeny volt, a kontrollerrel minden védőt ki tudtunk cselezni. A fiúk imádták. Volt még egy Bruce Lee verekedős játék is a mobilon, de azt bekapcsolás után azonnal ki is kapcsoltam, nem ment nekem az ugrálós verekedés. De ezen kívül még tudatszámra lehet játékokat vásárolni nem is olyan drágán, és készülnek kifejezetten erre a telefonra optimalizált játékok is.

Összességében tényleg jó játékra a mobil. Főleg azoknak ajánlott, akik unják már az Angry Birds, Tower Defense, Paper Toss, Bubble Blast szintű játékokat, és komolyabb játékokat is kipróbálnának út közben, várakozás közben, ebédidőben. És ehhez egy megfelelően erős mobilra van szükségük. A Playnek 4 inches, 854x480 pixeles TFT kijelzője van, két kamerája, ebből a hátoldali 5 megapixeles, belső memóriája 8 GB-os, de ezt lehet microSD-vel, kell is, ha sok a játék.

Fontos még megjegyezni, hogy okostelefonként hogyan funkcionál. A Playen Gingerbread fut, a különböző alkalmazásokat könnyen, gyorsan hozta be, böngészés gyors, Google Maps gördülékenyen töltődik, nem akadozik. Mobilként tehát hozza, amit hoznia kell. Az egyetlen negatívum, hogy túl vastag és túl nehéz - így nem is telefonként gondoltunk rá, míg a zsebünkben volt, hanem hordozható játékgépként.

utóirat: képeket sajnos nem tudtam készíteni, mert pont amikor teszteltem, nem volt nálam gép. Sorry, majd legközelebb.


Címkék: mobil játék sony ericsson android