Bigyóblog

2018.05.24. 10:46

Nézz meg 500 klasszikus Doctor Who részt!

Bigyó Felügyelő


Ötszáz klasszikus Doctor Who részt nézhetünk meg május 29-től a Twitch Presentsen. Ráadásul nem az újakat, hanem a régi, már sehol, vagy csak kevés helyen nem megtalálható részeket nézhetjük meg. A Twitch a BBC-vel állapodott meg, az 1963 és 1989 között sugárzott (és el nem veszett) epizódokból válogathatunk.
A Doctor Who már több mint 55 éve megy folyamatosan a BBC-n, többször is megújult, legutóbb épp 2005-ben. Ez a sorozat új rajongókat szerzett a régiek mellé, a fiatalok is lelkesen követik a doktor kalandjait.
Az új sorozat jogait az Amazon vette meg 2016-ban, pedig addig az itthon is elérhető Netflixen is meg lehetett nézni a sorozat részeit. Az újakat most már csak az Amazon Prime-on követhetjük, de nem Magyarországról, itthon legális forrásból nem lehet a legújabb évadokat nézni.
A Twitch azt tervezi, hogy napi nyolc órában streameli egymás után az 500 részt, a nyolc órás blokkokat aztán még kétszer megismétli 24 órán belül. Így elég sokat kell a tévé (laptop, tablet, bármimás) előtt ülnie, aki mindegyiket meg is nézné.
Akárhogy is, soha vissza nem térő lehetőség. Vajon lesznek olyanok, akik mindet mengézik?


Címkék: tv sci fi doctor who


2018.05.24. 08:58

Mit akar az Apple az önműködő autóktól?

Bigyó Felügyelő

Elég régóta hallani pletykákat arról, hogy az Apple beszállna az önjátó autók piacába. De eddig nem jutottak egyről a kettőre, hiába tárgyaltak két nagy német autógyártóval, a BMW-vel és a Mercedessel. A New York Times értesülései szerint ugyanis a két autógyártó nem akart átengedni mindent az Apple-nek, nem engedtek volna beleszólást a dizájba és nem adták volna át a cégnek az autókban keletkezett adatokat sem. Két olyan terület, amelybe az Apple szeret beleszólni, vagyis inkább szereti ellenőrzése alatt tartani.
De úgy tűnik, nem adják fel, az Apple most a Volskwagent vette célba, a már létező T6 transporterüket szeretkén átalakítani úgy, hogy az önműködően szállítsa a cég dolgozóit munkahelyükre. Kvázi egy shuttle szolgáltatást szeretnének kialakítani Palo Alto-i székhelyükhöz. Konkrét tervek azonban nincsnek sem erre, sem a következő időszakra. Az Apple Project Titan fedőnevű csapata is csökkentett özemmódban dolgozik, a The Times szerint az elmúlt időszakban több százan elhagyták a részleget.


Címkék: apple önjáró autó


2017.07.24. 08:56

Elképesztő Game of Thrones makett papírból

Bigyó Felügyelő

A Moleskine négy új füzetecskét adott ki, limilált kiadásban Game of Thrones (Trónok harca) dizájnban. A dizájnt Levente Szabó grafikus készítette. Az új sorozat bevezetéséhez a cég egy videót is készített, amelyben Westeros papír mását építették fel.

De nem akárhogyan, a makett úgy mozog, mint a főcímzene alatt a tévésorozatban. Elképszerő munka, hihetetlen percizitás kell egy ilyen elkészítéséhez. Előbb nézzétek meg a a kész videót, majd a poszt alatt azt is, hogyan készült az egész.

A papírmakettet a milánói Dadomani stúrió munkatársai készítették


Címkék: moleskine game of thrones


2017.07.22. 07:29

Kinyírják a Cassini űrszondát

Bigyó Felügyelő

saturnus.jpgNéhány hét múlva, 2017. szeptember 15-én a pasadenai Jet Propulsion Laboratory az utolsó jeleket fogja a Cassini-Huygens űrszontától. Amikor a jelek elhalnak, a Földön tudni fogják, hogy az űrszonda a Szaturnus légkörében lelte halálát.

Szinte leírni is lehetetlen, mennyi tudást köszönhetünk a Cassini űrszondának, évek óta ontja az információt a bolygóról és holdjairól. Bizonyos értelemben ennek az információözönnek köszönhető, hogy nem hagyják békésen elkeringeni a Szaturnusz körül, hanem megsemmisítik.

Történt ugyanis, hogy az Enceladus jeges felszíne alatt folyékony óceánokat fedezett fel a szonda. A kutatók szerint ebben a vízben elvileg kialakulhat(ott) az élet, vagyis vagy már most is ott vannak annak jelei, vagy valamikor ott lehetnek majd. Akárhogy is, nem lenne jó, ha a Cassini űrszonda darabjai ebbe a vízbe esnének.

cassini.jpgA Cassini-Huygens küldetése tehát a végéhez közeledik. Az űrszondát évtizedekkel ezelőtt, még 1980-ban kezdték el fejleszteni. A Földet 1997-ben hagyta el, 1998-ban a Vénusz, 1999-ben a Föld, 2000-ben a Jupiter gravitációs lendítését használta ki, 2004-ben jutott el a Szaturnuszhoz, azóta is körülötte kering és ontja az információt a bolygóról és a holdakról. Sokat megtudtunk a Szaturnusz gyűrűiről, a Phoebe holdról, a Titán felszínéről, ez utóbbira le is szállt a Huygens leszállóegység.

Vannak, akik nem értenek egyet a Cassini küldetés befejezésével és újabb feladatokat szánnának az űrszondának. De úgy tűnik, most már tényleg meg vannak számlálva napjai. Addig is, itt tudunk nézelődni a csodálatos képek között, amelyeket a Cassini készített. Még arról az egész bolygót beterítő óriásviharról is találunk fotókat, amelyet teljes egészében nyomon követett.

 


Címkék: cassini űrszonda műhold


2017.07.21. 06:43

Elképesztően jó lesz a Star Wars park Disneylandben

Bigyó Felügyelő

swdisney.jpgMajdnem lemaradtam róla, de szerencsére még idejében megtaláltam a videókat, hogyan fog kinézni a Star Wars negyed a Disneylandekben. A Disney néhány napja tette közzé terveit, amelyek ha minden jól megy, 2019-re készülnek el. Készítsétek a fénykardokat és a pénztárcát! 

Még több kép itt.

 

 


Címkék: star wars disney


2017.07.20. 14:51

Itt az igazi, működő Landspeeder a Star Warsból

Bigyó Felügyelő

landspeeder.pngMinden valamire való Star Wars rajongónak legalább egyszer eszébe jutott, mennyire jó lenne egy légpárnás homokfutóval száguldozni. Olyannal, amit Luke adott el Mos Eisleyben fillérekért, mert ugye, mióta kijött az új modell, senkinek nem kell a régi.

A gyerekeknek most valóra is válhat az álma, az amerikai Toys'R'Us árulja majd szeptembertől a gyerekméretű járműveket. Nem is akármilyet, akár 8 km/órás sebességre is képes, ekár öt órán át is közlekedhetnek vele a leendő jedik. Már most előrendelhető a gyártó, a Radio Flyer honlapján. Ugye ők azok, akik a mini Teslát gyártják szintén gyerekeknek.

Itt egy videó is.

 

Via Mashable


Címkék: játék star wars


2017.07.18. 19:04

Szivárognak az infók a Nokia csúcsmobiljáról

Bigyó Felügyelő

nokia8.pngA Nokia az egykor népszerű 3210-essel tért vissza, mit tért vissza, robbant be megint a köztudatba idén februárban. Aztán kiadott még néhány androidos telefont, a Nokia 3-at, 5-öt és 6-ot, de ezekre senki nem emlékszik már.

Most megváltozhat ez a Nokia 8 segítségével, amelyről már szigvárognak az első képek. Egy csúcskategóriás telefontról lenne szó, amelyhez még a régi parterrel, a Zeiss lencsegyártóval is szövetkeznek megint.

Ha csak a dizájnt nézzük, nem esünk hanyadt, ugyanolyan, mint az összes okostelefon manapság. Fekete, lekerekített élek, kevés fizikai gomb, hátul kamera. A pletykák szerint eléggé nagy lesz 5,3 hüvelykes kijelzőjével, belülre pedig Snapdragon 835 chipset, 4/6 GB RAM és Android 7.1.1 Nougat kerül. Állítólag nem is kell sokat várni rá, már július 31-én piacra dobhatják 675 dollárért.

Via Mashable


Címkék: mobil pletyka nokia okostelefon


2017.07.18. 16:05

Nem halott a Google Glass, csak átalakult

Bigyó Felügyelő

googleglass_1.jpgEmlékszünk még a Google Glassre? Ez lett volna a jövő számítógépe, a hordozható minikompjúter, amit mindent és mindenkit megváltoztat. Ez nem jött be, de a Google Glass nem halott. Csak kicsit átalakult, hol használják majd.

Az Alphabet (tudjuk, a Google anyacége) bejelentette vállalati változtatát a Google Glassnek. Rengeteg gyár rendelt belőle az Egyesült Államokban, például a boeing, a GE és a DHL. Hogy miért? Pont azért, amire eredetileg tervezték. Hogy a kezünk használata nélkül is megjelenítsen információkat nekünk, így könnyítse a munkánkat. A Google Glass EE némi frissítést is kapott, jobb lett a kamerája (5 megapixelről 8 megapixeles lett), tovább bírja az aksija és gyorsabb a wifije és processzora.

Egyelőre még nem beszélhetünk teljes sikerről, hiszen az említett cégek is próbálgatják még, mire képes a Google Glass, de állítólag jók a visszajelzések. Az első teszteken tehát átestek, most keresnek új partnereket is, akik hasznosíthatják a technológiát.

Via The Verge


Címkék: google google glass


2017.07.18. 14:54

Repülő kamerarobot segít az űrhajósoknak

Bigyó Felügyelő

Mintha egy Pixar meséből ugrott volna elő ez a japán repülő robotkamera, az In-Ball. A kisrobot most már a Nemzetközi Űrállomáson lévőknek segít, elsősorban fotókat és videókat készít.

Az In-Ball múlt hónapban került az ISS-re, a SpaceX vitte fel. Mostanra sikerült teljesen összerakni és elvégezni az alapvető teszteket. A japán űrügynökség fejlesztette a kamerát, amely képes egyedül mozogni az űrben, távolról irányítható is és élőképet sugároz vissza az ISS-re, jelentősen megkönnyítve az űrhajósok munkáját. Maga a robot alig 15 centiméteres és 1 kilogramm a súlya. Még egy érdekesség van a fejlesztése körül, elsősorban 3D nyomtatást használtak, amikor megépítették. 

Állítólag az űrhajósok munkaidejük tíz százalékában kamerát fognak a kezükben, így ha beválik a repülő kamerarobot, az elég sok időt szabadítana fel, amit másra is fordíthatnak.

Via ScienceAlert2017.07.11. 09:48

A Lego logójának változása

Bigyó Felügyelő

lego-logo-11.jpgA piros, sárga, fehér és fekete Lego logót mindenki ismeri, a világ egyik legnagyobb és legjobb játékgyárának szinonimája. De nem mindig volt ilyen. A LogoDesignLove öszeszede, az évek alatt hogyan változott a logó dizájnja.

A történet ugye 1932-ben kezdődött a dániai Billundban, amikor Ole Kirk Kristiansen sok egyéb mellett fajátékokat kezdett el gyártani. Akkor még egyszerű, fekete színt használtak a logóhoz. De a színekre sem kellett sokáig várni, 1939-ben jelent meg a bordó és a narancssárga szín a feliratban. 1953 és 1955 között rövid időre viszatértek a teljesen fekete feliratra, de szerencsére hamar szakítottak ezzel a komor színnel. Ezekben az években egyébként sokat kísérleteztek, párhuzamosan használták a fekete-fehér és a színes logókat. Végül visszatértek a színesekhez, ekkor lett domináns a piros szín a dizájnban. Innentől kezdve főleg a betűtípuson változtattak.

A ma is ismert logó 1998-ban jelent meg. Itt nézhetiket meg a remek posztot a Lego logójáról.


Címkék: dizájn lego logo


süti beállítások módosítása