Bigyóblog

2010.04.01. 09:47

Az első iPad kritikák

Bigyó Felügyelő

Tucatnyi újságban jelentek meg ma kritikák, tesztek az iPadről. A legtalálóbban a New York Times kritikusa, David Pogue fogalmazta meg az iPad körüli felhajtást, sokéves pályafutása alatt még soha nem találkozott olyan temékkel, mely ennyire megosztotta volna a felhasználókat. Pogue szerint nem is lehet olyan kritikát írni az Apple új kütyüjéről, mely mindenki tetszését elnyerje, az árkok olyan mélyek, hogy ezt meg sem kísérli. Kettő az egyben kritikát írt tehát, az egyik a techieknek szól, a másik a rajongóknak. Egy dolog egyezik a két elemzésben, hogy az iPad valójában egy nagyranőtt iPod.

 

Techie kritika

Ez azoknak szól, akik BitTorrentet, Linuxot használnak és több mailcímük van, mint nadrágjuk. Amit eddig is tudtunk, 9,7 inches, glossy, érintőkijelző. Az ebook-reader alkalmazás nem fogja megmenteni az újság- és könyvpiacot, egyelőre nagyon kicsi választék, alig 60 ezer könyvől választhat a user. Az iPad elég nehézzé válik egy idő után, így nem től kényelmes olvasni. Ráadásul a megvett könyveket csak iPadon lehet olvasni, még iPhone-on és Macen sem.

Gépelni elég nehéz rajta akármelyik irányba tartjuk, függőlegesen vagy vízszintesen. De legalább gyors processzort tettek bele, gyorsan lehet lapozni, gyorsan lehet netezni, és sokkal kényelmesebb is, mint a pici iPhone kijelzőn. Pogue itt is felhozza, hogy nem támogatja a flasht, amivel egy csomó oldal eleve ki van lóve, mint például újságok, éttermek honlapjai, online játékok. És persze nincs rajta dvd-olvasó, usb-port, kamera. Ja, és nincs multitasking.

Rajongóknak

Ez a rész mindenki másnak szól. Teljesen más érzés egy ekkora képernyőn netezni, a térképek igazi térképekké válnak, emailek olvasásánál egyszerre látjuk a megnyitott levelet és az inboxot is. Az ebook-olvasó alkalmazás tele van apró trükkökkel, például az animált lapozás, érintéssel lehet állítani a betűméretet és -színt. Hosszan ír a 3G árairól, amit nem idézek, mert itthon úgyis más lesz.

De a legnagyobb előny persze az alkalmazások tömege. Az Apple szerint legalább 150 ezer iPhone alkalmazás van, melyet iPadon is lehet használni, felnagyítva. Az igazán jó alkalmazások persze a kifejezetten iPadre írtak lesznek, szombaton ezer lesz fent az akkor induló store-ban.

Pogue említi, hogy a Hulu.com még nem erősítette meg, hogy tárgyalásokat folytatna az Apple-lel, de lelkendezik egy sort, hogy milyen lenne, ha tévézni is lehetne rajta. És ezzel rá is térhetünk a filmlejátszásra, az Apple 10 órányi filmnézést ígér egy aksifeltöltéssel, Pouge 12 órát tudott rajta folyamatosan filmet nézni. Ja, az akkumulátor nem cserélhető, de ezt megszoktunk az Apple termékektől.

Forradalom?

Wall Mossberg, a Wall Street Journaltól azon gondolkodik, hogy vajon forradalmasítja-e az iPad a hordozható gépek piacát. Szerinte igen. Még az is megtörténhet, hogy a multitouch legyőzi az egeret. Persze ehhez először be kell bizonyítania, hogy tényleg helyettesítheti a laptopot és a netbookokat.

Mossberg szerint ha az emberek egy plusz kütyüként kezelik az iPadet, amit cipelniük kell, akkor nem fogja megváltani a világot. Ha azonban a meglévő, nehezebb laptopjukat helyettesítenék, akkor forradalmasíthatja a piacot. Minden attól függ, a userek mire használják laptopjukat.


91 komment

Címkék: apple ipad


süti beállítások módosítása