Bigyóblog

2007.09.07. 09:52

Bemutatjuk SAM-et - exkluzív teszt a T10-ről

Bigyó Felügyelő


Alig egy hete mutatták be a berlini IFA-n a Samsung új médialejátszóit, az YP-P2-t, az YP-S5-öt és az YP-T10-et. Elsőként a T10-et kaptuk meg kipróbálásra. Exkluzív tesztünk következik.


A Samsung T10 nagyon vékony és könnyű, egyértelműen az iPod nano riválisának szánták. Vastagsága 7,9 milliméter és alig 43 grammot nyom. Előlapja világító fehér, hátlapja szürke. Kikapcsolt állapotban nem látni a kezelőgombokat, de ha bekapcsoljuk, megelevenedik az előlap. Kijelzője 320x240-es és nagyon tiszta képet ad.


A fájlok lejátszóra másolásához ezúttal sincs szükség semmilyen segédprogramra, egyszerűen ráhúzzuk a mappákat és az mp3-akat. Pillanatok alatt telepakoltam a két gigányi helyet, a művelet addig tartott, míg az egyik mappából átmásoltam a fájlokat a másikba. Ami külön öröm nekem, hogy végre megtaláltam azt a készüléket, mely mappák szerint is rendez, így a számítógépemen nagy gonddal összeállított mappákba rendezett zenéimet nem csak a szokásos genre/előadó/album szerint tudjuk lejátszani, hanem mappák szerint is. Persze aki playlistekket használ, az is elégedett lesz.

A kezelőfelület azonban nagy csalódás volt. Ugyanazok az érintőgombok találhatók a lejátszón, mint az eddig tesztelt modellekben. A különbség most az, hogy nehezebben reagálnak a gombok, ez pedig szinte lehetetlenné tette a tesztelést. Többszöri nyomogatásra reagált csak a készülék, ez elkedvetlenített. Azért is érthetetlen, mert a másik két készüléknél nagyon könnyű volt a kezelés. Az YP-10 piacra dobása előtt ezt mindenképpen ki kell javítani, mert így használhatatlan.


A videónál a kép minősége elfeledteti, hogy egy nagyon apró képernyőn nézzük a klippet vagy filmet. Egész estét filmet ugyan képtelen lennék végignézni (bele sem kezdtem), de egy Jóbarátok részt bármikor.

Nagyon bejött a hangzása is, különösen a mélyhangkiemelés funkció. Különböző effekteket is be lehet állítani, például 3D hangzást. Szövegfájlokat is lehet olvasni (.txt), hosszabb szövegeket ugyan nem kényelmes végigolvasni, de néhány oldalt simán. Beépített FM-rádiója a szokásos, hasonlít az U3-ra. A lejátszó diktafon is egyben, a felvétel hosszának a szabad hely szab határt, két gigára elég sok szöveg ráfér. A felvételt azonnal meghallgathatjuk vagy átmásolhatjuk a gépre, ahol aztán kedvünkre vághatjuk. Van benne Bluetooth 2.0, így drótnélkküli fülhallgatóval is használhatjuk (ezt nem próbáltuk ki, még nincs bluetooth fülhallgatónk). Ami nagyon hiányzott belőle, az az ébresztő, hogy minden nap más zenére ébredjek.


Az animált menüdizájn legfontosabb eleme SAM, a kutya. SAM mindenféle trükkökre képes, például mezőn táncol pillangókkal, gitárral ugrál zenehallgatás közben. Csak néhány napig volt nálunk a lejátszó, ezalatt nem untuk meg SAM-et. Persze egyszerűbb, letisztult (és sokkal unalmasabb) menüdizájnt is választhatunk.

Öt színben kapható majd: fekete, fehér, sárga, piros és bíbor. Az ígéretek szerint akkumulátora harminc óráig bírja zenelejátszásnál és öt óráig videólejátszásnál. Itthon egy hónapon belül kapható lesz, a 2GB-os valószínűleg 45 ezer, a 4GB-os 50 ezer, a 8GB 65 ezer forintba kerül majd.

Összességében a kütyü nagyon jól szól, kezelése kissé nehézkes, de talán a kereskedelmi változatnál ez változik. Nagyon kicsi és nagyon könnyű, a legkisebb zsebbe is belefér és ha bluetoothos fülhallgatónk van, akkor a kábel sem zavar séta közben.

2 komment

Címkék: mp3 teszt samsung kipróbáltuk t10


süti beállítások módosítása