Bigyóblog

2008.05.15. 19:13

Az első távirányítók

Bigyó Felügyelő


Ha megkérdezzük, hogy mi az elmúlt század legnagyobb találmánya, a tévé távirányító biztosan benne lesz az első tízben. Ma már annyira hozzászoktunk, hogy ha tönkremegy és fel kell állni ahhoz, hogy átkapcsoljunk egy másik csatornára vagy csak növeljük/csökkentsük a hangerőt, igencsak bosszankodva kászálódunk ki a kényelmes kanapéból.


De az emberek a tévé megjelenése után nem sokkal már a kényelemmel törődtek. Az első távirányítókat mutatja be az Electronic House cikke. Az első távirányító még kábeles volt, 1950-ben került forgalomba Lazy Bones néven. De hamar rájöttek, hogy a vezeték nem annyira kényelmes.

Az első wireless távirányítót Flash-Maticnek hívták (1955-ből), a tévé négy sarkában érzékelőket építettek, mindegyik érzékelő más-más funkcióval bírt (a felhasználónak így emlékeznie kellett, melyik sarok, mit jelent).

A következő, (melyet az első használható távirányítóként tartanak számon) a Space Command (1956), az emberek számára nem hallható hangokkal működött - itt az volt a probléma, hogy néhány kutya ugatni kezdett a hangok miatt, ráadásul a lakásba beszűrődő hangok miatt néha kikapcsolt vagy átkapcsolt a tévé.

13 komment

Címkék: távirányító


süti beállítások módosítása