Bigyóblog

2009.01.06. 18:07

Élőben a MacWorldről

Bigyó Felügyelő

Nézzük, mit jelentenek be az utolsó MacWorldről. Ma a Macekről lesz szó és három újdonságot mutatnak be. De előtte még néhány számmal próbálják bámulatba ejteni a közönséget: tavaly 9,7 millió Macet adtak el, vagyis kétszer olyan gyorsan nőttek, mint a piac többi része.

 

Na de térjünk vissza az újdonságokra. Ezek az iLife, iPhoto, iMovie.

 

 

[Update 18:12] Az iLife máshogyan rendezgeti a képeket, az egyik ilyen módszer az arcfelismerés. Ha az egyik képre ráaggatjuk a Liz taget, akkor az összes fotón, melyen Liz szerepel, egy mozdulattal kikereshető. Legalábbis, melyeken a Lizként azonosított személy található. A másik a helyszín szerinti rendezési módszer GPS geotaggingel. És persze Facebook és Flickr support.

 

[Update 18:23] iPhoto. Ha az iPhoto olyan arcot lát, melyet még nem azonosítottál, akkor megteheted. Amikor a program megtalálja ugyanazt az arcot más képen, akkor megerősítést kér tőled, hogy tényleg ő az. Hasonlóan megtehetjük ezt csoportokkal is.

 

[Update 18:29] iMovie '09, melybe elég sok új funkciót tettek. Például lehet animált térképeket készteni az útról, tisztára, mint az Indiana Jones-filmekben. A videókat pedig egyszerűen behúzzuk a timeline-ba.

 

[Update 18:44] GarageBand az utolsó "újdonság", amit ma bejelentenek az iLife-hoz. Ezzel állítólag segíteni tudnak embereknek, megtanulni zenélni: kilenc gitár és kilenc zongoralecke van beépítve, és egy Tim nevű ember tanít. Khm.

 

[Update 19:50] Ennyit az iLife-ról. A frissítés 79 dollárba kerül, a családi csomag 99 dollárba. Az új Maceken persze rajta lesz a szoftver.

 

[Update 18:52] Most jön az iWork, és a Keynote, amivel a MacWorldön elhangzott prezentációt is készítették. Grafikonokat, ábrákat, képeket, videókat tehetünk a prezentációba, könnyen egy mozdulattal. Legalábbis ez a ígéret. Egy kiegészítő szoftverrel pedig akár az iPhone-ról/iPod touchról is irányíthatjuk a prezentációt.

 

[Update 19:10] Ezután hosszan beszéltek a Pages szövegszerkesztőről. Egy szövegszerkesztőről, nem vicc.

 

[Update 19:12] A one more thing - és igazából az este egyetlen értékelhető bejelentése - az új, 17 inches MacBook Pro bejelentése. Alig három kilogramm és 2,5 centi vastag. Egyéb adatok: Intel Core 2 Duo 2,93 GHz Dual Core, 6MB L2 Cache, max, 8 GB memória 9400 vagy 9600 M grafikus kártya, 320 GB merevlemez vagy 256 GB SSD. És a Macek közül ennek az aksija bírja a legtovább, újonnan nyolc óráig egyetlen feltöltéssel.

 

Az új MacBook Pro január végétől kapható 2799 dollártól.

 

[Update 19:25] One last thing: iTunes. Tízmillió szám érhető el, 75 millió felhasználója van. Fennállásának hat éve alatt hatmilliárd zeneszámot adtak el. Itt is három újdonságot jelentenek be. Az első az ár: eddig mindennek egy ára volt, áprilistól 0,69, 0,99, illetve 1,29 dollárért lehet zenét tölteni. A második, hogy a tízmillió zeneszámból nyolcmillió DRM-free lesz, az első negyedév végére pedig az összes. A már letöltött zenéinket is upgradelhetjük, vagyis ezentúl bármilyen gépen meg lehet hallgatni. A harmadik pedig, hogy az iPhone Wifi ezentúl kompatibilis lesz a 3G-vel is, vagyis bárhonnan le lehet tölteni a kedvenc zenét, majd hazaérve szinkronizálhatjuk a számítógéppel. Ez utóbbi funkció mától él.

 

Ennyi volt.


22 komment

Címkék: apple


süti beállítások módosítása