Bigyóblog

2010.02.08. 11:28

Tolmácstelefonon dolgozik a Google

Bigyó Felügyelő

Felvesszük a mobilt, felhívjuk külföldön élő ismerősünket, mi magyarul beszélünk, ő flamandul hallja. Nos, erre készül a Google. Olyan szoftvert fejleszenek, mellyel sikeresen lehet felismerni az előbeszédet és automatikusan lefordítani egy idegen nyelvre. A már létező technológiák, a beszédfelismerés és az automata fordítás összeházasításával a Google azt reméli, hogy akár néhány éven belül elérhető lesz a tolmácsgép.

A Google már kifejlesztett egy automatikus fordítószoftvert, melynek segítségével akár azonnal egy másik nyelvre fordíthatjuk, amit leírtunk. Ennek még vannak persze gyerekbetegségei, de egészen ügyesen működik, főleg ha a legnagyobb nyelveket nézzük. A hangfelismerő szoftverrel pedig már most irányíthatjuk a mobilt, sms-t is írhatunk úgy, hogy csak elmondjuk, amit le akarunk írni. Ez még nem használható magyar nyelven, de a Nexus One androidos mobilnál mi is kipróbáltuk az angol változatot és működött. A lényeg, hogy tisztán, érthetően artikuláljunk. Mindkét szoftverre igaz, hogy minél többet használjuk, és javítjuk a hibákat, annál jobban fognak működni.

A Google fordítórészlegének vezetője, Frank Och optimista, szerinte akár néhány éven belül elérhető lehet az új technológia. És idővel bármelyik országba telefonálhatunk saját nyelvünkön beszélve.

Via Times


50 komment

Címkék: google fejlesztés


süti beállítások módosítása