Bigyóblog

2010.10.27. 10:22

A Nook már nem nevezhető ekönyvolvasónak

Bigyó Felügyelő

Bemutatta a Barnes & Noble az új Nookot, a pletykák nem tévedtek: színes lcd kijelzőt kapott a kütyü. Értem én, hogy a könyvterjesztő nagyot akart lépni, meg akarja előzni, de legalábbis fel akar zárkózni a piacvezető Amazon (és Kindle) mellé, de ezzel nagyon mellélőtt. Nézzük, miért.

Az ekönyvolvasók legnagyobb előnye az e-Ink, ezzel a kijelző olyan, mintha könyvet fognánk a kezünkbe, órákat lehet olvasni anélkül, hogy fárasztaná a szemünket. Pont mint egy könyvnél. A másik hatalmas előny, hogy alig kell tölteni, Négy-öt könyvet is el tudunk olvasni úgy, hogy a töltőt elő sem vesszük. Persze nem színes, de ha könyvolvasáshoz akarunk használni egy könyvolvasót (és hát mi máshoz akarnánk), akkor ez egyáltalán nem érdekes.

 

A Nook már az előző modellnél is próbálkozott lcd-kijelzővel, igaz akkor még csak egy kicsi sávot tettek rá. Már akkor is azt mondtam, felesleges, mert nem használom és túlságosan gyorsan merül az aksi miatta. Most valami nagyot akartak lépni és teljesen szakítottak az e_ink technológiával, a teljes kijelző lcd lett.

Emiatt szerintem már nem is nevezhető ekönyvolvasónak. Egy olcsó és valószínűleg buta tabletet csináltak a Nookból. Buta, mert a 2.1-es Android van benne és az első tesztek alapján a nyomába sem ér az iPadnak és a Galaxy Tabnak. Futnak rajta androidos alkalmazások, de nem az Android Marketről letöltöttek, vagyis a fejlesztőknek külön a Nookra kell fejleszteni alkalmazásokat. De olcsó, 249 dolláros árával feleannyiba kerül, mint a fent említett társai. Kijelzője amúgy 7 inches, 1024x600 pixeles felbontású, van a készülékben wifi, 8GB belső memória, microSD slot, 8 órás üzemidő egy feltöltéssel kikapcsolt wifivel.

A Barnes & Noble tehát egy teljesen új útra lép, kiváncsian várom, mennyire jön be nekik. És persze megpróbáljuk megszerezni az új Nookot, hogy kipróbáljuk, mire jó.


29 komment

Címkék: ebook tablet nook


süti beállítások módosítása