Bigyóblog

2007.06.27. 09:48

Az első iPhone-tesztek

Bigyó Felügyelő



Néhány kiválasztott újságíró megkapta tesztelésre az iPhone-t. Az írások itteni idő szerint ma hajnalban jelentek meg. A New York Times és a Wall Street Journal tesztjét nézzük meg. Mindkét lapnál két hétig használták a mobilt.

A New York Times szakújságírója szuperlativuszokban beszél az iPhone-ról, szerinte a mobil szinte olyan, amit vártak - mind a hype, mind a kritikai rész. David Pouge forradalminak nevezte a kütyüt, ami olyat tud, amit egy mobil sem tudott előtte. Ugyanakkor a legalapvetőbb funkciók hiányoznak belőle, ami pedig megvan a fapados telefonokban is.

Kétségtelen, hogy külsejével veri a hasonló tudású okostelefonokat. Ide kapcsolódik az egyik legfontosabb kérdés, ami foglalkoztatta a rajongókat: karcolódik-e a kijelzője? Pouge két hétig használta a telefont, a zsebében hordta, nem tette kistáskába és semmi külsérelmi nyomot nem talált a tesztidőszak végén.

A legnagyobb fejlesztésnek azonban a szoftvert tartja, mely gyors, szép és nagyon könnyűvé teszi a navigálást. A hirdetésekben látható kétujjas navigáció működik, eye-candy és élvezetessé teszi a mobil használatát.

De azért vannak hátrányok is: például nem bővíthető a memóriája, nem lehet csetelni, nincs hanghívás. Csak az Apple programokat telepíthetjük a mobilra, nem tudja értelmezni a Javát és Flasht, nem lehet MMS-t küldeni és nem lehet videót felvenni. Az akkumulátort sem lehet kicserélni, csak szakszervizben. És az írás: David Pouge szerint a kicsi virtuális billenytűzete frusztráló gépelni, főleg elsőre. Két program azonban segítheti az írást, az egyik felismeri, melyik szót akartuk beírni és felajánlja, hogy kiegészíti. A másik pedig az elütött szavakat javítja ki.

A legnagyobb probléma azonban az AT&T hálózata, mely gyenge. És az internet: wifi-n gyors és jól működik. De az EDGE szörnyen lassú, a New York Times honlapja például 55 másodperc alatt töltődött be, az Amazon.com 100 másodperc alatt, a Yahoo két perc alatt. Majdnem mint a betárcsázós időkben.

Összességében azonban jól összerakott kütyünek tartja a szakújságíró az iPhone-t.

A Wall Street Journal két újságírója, Walter Mossberg és Katherine Boehret több államban kipróbálta az iPhone-t, minden egyes funkcióján végigmentek. A végső konklúzió: az iPhone egy gyönyörű és jól összerakott komputer. A szoftvere és az érintőképernyő megfelelően működik. Szerintük az eddig látott egyik legjobb böngészőt tették a telefonba. Dícsérik még a hatalmas kijelzőt és a beépített memóriát. A kijelzőjéről még annyit elmondanak, hogy annyira gyönyörűen jeleníti meg a képeket, a weboldalakat és a vidókat, hogy a többi okostelefon primitívnek tűnik mellette.

Ők is kitérnek a szövegbevitelre, egy kis gyakorlással (Waltnál ez öt napig tartott), olyan gyorsan tudtak szöveget írni, mint egy Palmnál. A legnagyobb hibának a hálózatot tartják ők is, mivel csak AT&T hálózatban működik, csak ott használható, ahol jó a lefedettség. És a tengerentúlon (értsd a világ többi részén) csak roaminggal lehet használni, ami elég drága. Az EDGE szerintük is túl lassú, de wifi-vel jól használható.

Ami még hiányott nekik: copy-paste, keresés telefonon belül, vissza a lap tetejére. Ha zenét hallgatsz, de éppen máshol navigálsz, vissza kell lépni az iPod menübe, hogy leállítsd a zenét, nem lehet ezt egy gombbal elintézni. Az akkumulátor hét óra 18 percig bírta folyamatos beszélgetés mellett úgy, hogy a wifi is be volt kapcsolva és maileket is néztek. Folyamatos zenehallgatás mellett több mint 22 órát bírta az aksi, vidólejátszás mellett pedig alig valamivel kevesebb mint hét órát (négy filmet néztek meg egymás után).

komment

Címkék: apple iphone


süti beállítások módosítása