Bigyóblog

2007.06.17. 22:16

Ladypod: Samsung U3 mp3-lejátszó

Bigyó Felügyelő


Kölcsönkaptunk tesztelésre a Samsungtól egy mp3-lejátszót, az U3-at. Blogunk első kütyütesztje következik.

Kicsi, átlátszó műanyag dobozban érkezett. A Samsung U3 öt színben kapható, fekete, ezüst, kék zöld és pink. Mi a pinket választottuk. Az élénk szín kétféle reakciót váltott ki: volt aki nagyon szerette és volt aki nagyon utálta (az utóbbiak közül több volt a férfi természetesen). Elsőre mi is meglepődtünk a harsányságon, de minél többet volt nálunk, annál inkább megszerettük a színt. A hozzá kapott fülhallgatók is ugyanolyan pink színűek, hogy teljes legyen a harmónia. A dobozban találtunk még egy telepítőcédét, fülhallgató szivacsot, kezelési útmutatót és műanyagdarabot, melyre majd a fülhallgatókat tekerhetjük, ha túl hosszú a zsinórja. Ez utóbbi természetesen szintén pink.

Előkészületek

Maga a lejátszó egyébként alig nagyobb egy csomag rágónál. Usb-n keresztül kapcsolódik a számítógéphez, a beépített usb-portot egy apró billentyűvel csúsztathatjuk ki. Ezen keresztül lehet tölteni. Csatlakoztatva, a gép egyből felismeri és elkezdi tölteni. Két számot találunk rajta, amit egyből le is tudunk játszani, mindenféle program telepítése nélkül, a laptopon lévő zenelejátszó segítségével. A leírás szerint használatához nem kell semmilyen program. Ezt azonnal kipróbáljuk, ráhúzunk egy számot. Gond nélkül le tudja játszani. Így gyakorlatilag csak a lejátszó és egy gép kell ahhoz, hogy bárhol, bármilyen mp3-at rá tudjunk venni, nem kell adatkábel, nem kell iTunes vagy egyéb segédprogram.


Normál állapotban két-két és fél óra kell, amíg teljesen feltölt az akkumulátor. Amíg tölt, addig feltelepítjük a Média Stúdiót. Az install cédével azonban akadt egy kis gondunk. A programot egy kicsi cédén kaptuk, amit egyszerűen nem ismert fel a laptopunk, többszöri próbálkozásra sem. A Samsung honlapján aztán pillanatok alatt megtaláljuk a keresett programot. Letöltjük, telepítjük és működik. A program gond nélkül felismerte a lejátszót, a gépen található több gigányi mp3-at pedig alig egy perc alatt szkennelte és szinkronizálta. Sokkal gyorsabban, mint az iTunes vagy a Windows Media Player. És bele sem fagyott. Egy mozdulattal létrehozunk egy könyvtárat a lejátszón és átmásoljuk az egyik albumot.

És most a sok mellébeszélés helyett, nézzük mit tud maga a lejátszó. Mivel feltehetően a segédprogram nélkül használnánk a legtöbbet, az mp3-akat és albumokat egyszerűen ráhúzzuk, meglátjuk, mihez kezd ezzel. A kütyün kék villogó ledlámpa jelzi, hogy vadul dolgozik. Maga a művelet egyébként annyi ideig tart, mint egyik mappából átmásolni a fáljokat egy másikba. Ha pedig olyan fájlt másolunk rá, melyet nem tud értelmezni, figyelmeztet, hogy ezt nem tudja lejátszani, de "tárolási szándékkal" átmásolhatjuk.

Miközben programot installáltunk és zenéket másoltunk, a lejátszó akkumulátora feltöltött. Erre a kijelzőn olvasható felirat figyelmeztet. Sokkal kevesebb ideig tartott a leírásban olvasható két  óránál. Kezdetnek nem is rossz.

Zenehallgatás

Amit azonnal kikapcsoltunk, az a használat alatt folyamatosan villogó kék ledlámpa volt. Így az aksi is tovább bírja majd. (Ez úgy tűnik valami Samsung sajátosság lehet, a mobiljaikon is folyamatosan villog egy kis lámpa.)


A zene egyébként nagyon jól szól, a hangszínt előre megadottak közül is ki tudjuk választani, de beállíthatunk teljesen sajátot is. A lejátszóra touchpadet tettek, ez nagyon könnyen használható, elég nagyon finoman megériteni a gombokat a működéshez. A menürendszer átlátható, könnyen kezelhető, semmi felesleges bonyolítás nincs benne. OLED-kijelzőjén négysornyi információ jelenik meg. Semmi felesleges grafika, csak a legszükségesebbek: a szám címe és az előadó neve, hol tart a lejátszásban, az akkumulátor töltöttsége, az EQ és hogy shuffle vagy normál módban vagyunk-e. A kijelző egyébként kikapcsol egy bizonyos idő után (ezt az időtartamot is be lehet állítani). És messziről is jól látni a kijelzőn megjelent információkat.

A legnagyobb csalódás, hogy nem tudja a feltöltött mappákat értelmezni. Hiába rendezzük gépünkön külön mappákba a zenénket, a lejátszó csak a hagyományos artist/album/genre/songs megkülönböztetést érti. Álmunk egy olyan lejátszó, mellyel végre nem vesznek kárba mappába rendezett remek válogatásaink. Persze készíthetünk playlistet, vagyis itt My Albumot, így ha az előzetesen mappába rendezett fájlokat így vesszük fel, akkor a lejátszón is olyan lesz, mintha mappákba lenne rendezve a zenénk. Ezzel ugyan elveszik a segédprogramnélküliség (vagyis kénytelenek vagyunk használni a Média Stúdiót), de valamit valamért. Ha mindegyik mappát így másoljuk át, akkor albumonként is hallgathajunk zenét, de nem veszik el az artist/album/genre/songs rendezési elv sem.

És most nézük ömlesztve, milyen egyéb funkciókat tettek bele. Be lehet állítani a hangerő maximális szintjét, ha nem akaruk, hogy véletlenül túl hangosan üvöltsön a fülünkbe a zene, de ezt a funkciót ki lehet kapcsolni. Azt is beállíthatjuk, hogy mikor kapcsoljon ki a lejátszó. Ez akkor lehet hasznos, ha zenére szeretünk elaludni, de nem akarjuk, hogy egész éjszaka működjön a lejátszó. Természetesen azt is kiválaszthatjuk, milyen nyelven akarjuk használni a kütyüt, és a tucatnyi nyelv között a magyar is ott van.

Rádió és diktafon


A zenelejátszáson túl beépített rádiót és diktafont is találunk a kütyüben. A sztereó FM-rádió RDS információk vételére is képes. A csatornákat manuálisan kereshetjük meg és menthetjük meg, összesen húsz rádiócsatornát képes megjegyezni.

A diktafonnal pedig háromféle minőségű felvétel (32, 64, illetve 128 bitrate) közül választhatunk. A felvétel hosszának csak a szabad memória szab határt, legalacsonyabb minőségen például 33 órányi hangot vehetünk fel. A felvételt aztán meghallgathatjuk, egy mozdulattal átmásolhatjuk a számítógépre, ahol kedvünkre szerkesztgethetjük. De ha nem tetszik vagy kell a hely másra, még a lejtászón letörölhetjük.

Egyéb tudnivalók

A Samsung U3 fekete színű változata Magyarországon már május közepétől kapható, de júniustól már mind az öt színváltozat megvásárolható. A 1GB-os modell ajánlott fogyasztói ára 15 990 Ft, a 2GB változaté 19 990 Ft, míg a 4GB modell ára 26 990 Ft. A lejátszó nagyon kicsi és könnyű. Nyolc centi hosszú és alig 23 gramm. A legkisebb zsebben is elfér. Egy feltöltéssel 15 óráit bír ki.

Összességében kütyü nagyon jól használható. Nagy előnye, hogy bármilyen gépről tudunk rá mp3-akat másolni, és tényleg nem kell semmilyen segédprogram. Kicsi, könnyű, menürendszere könnyen kiismerhető. Azoknak ajánlott, akinek mp3-lejátszóra van szüksége és nem akar képeket vagy videókat nézegetni.

4 komment

Címkék: mp3 teszt samsung kipróbáltuk


süti beállítások módosítása