Bigyóblog

2008.08.26. 14:41

Stílusos zsebszámítógép - LG KS20

Bigyó Felügyelő

Stílusos, dizájnos telefon, ahogy az LG-től megszokhattuk. De nézzük, mennyire használható a mindennapokban. Az LG KS20-as mobiltelefon gyakorlatilag egy PDA. Mindent tud, amit egy PDA-nak tudnia kell, mindezt egy apró mobilba rejtve.

 

Mert a KS20-as kicsi és vékony. Alapból kapunk hozzá egy bőrtokot, mely védi a karcolásoktól a táskában vagy a zsebben. Mérete 58x99,8x12,8 mm, kijelzője 2,5 inches. Nincsenek rajta gombok, de van egy joystick, mely nagyon könnyen használható, kifejezetten jól jön navigáláskor. Belső memóriája microSD-kártyával bővíthető, a slot a készülék oldalán található.

A mobilon Windows Mobile fut, általában kielégítően, de néha bosszantóan lassan. Bekapcsolásál például egészen sokat kell várni, míg magához tér a készülék (nem vészhelyzetekhez találták ki). Miután azonban felállt a rendszer, már ritkán akadnak ilyen gondok. Elsőként a wifit próbáltam ki, az otthoni hálózatot pillaatok alatt megtalálta, a kapcsolódással sem volt gond. A következő lépés az Explorer beizztása volt, elég gyorsan elindult és az első oldalt is gyorsan betöltötte. A cikkek olvashatók, a mobilon viszonylag gyorsan lehet görgetni a hosszabb cikkeknél, posztoknál. Azzal azonban nem tudtam mit kezdeni, hogy átlagosan a harmadik-negyedik cikknél rettenetesen belassult minden, néha annyira, hogy újra kellett indítani az egész rendszert. Valszínűleg az oldalakon látható hirdetések lassították be nagyon.

A menü teljesen átlátható, nem volt olyan problémám, mint egy másik hasonló telefonnál, ahol csak félórás keresés után jöttem rá, hogyan kell sms-t írni. Szóval ennél a mobilnál egyértelmű volt a menürendszer. A virtuális billentyűzen nagyon kicsi, csak a hozzáadott tollal használható, elég macerás így beírni hosszabb szövegeket. Persze ha saját lenne, biztosan feltelepítenék egy másik billentyűzetet, melyet az ujjaimmal tudnék használni. Az alapvető funkciókkal, mint telefonálás, sms-ezés, mailezés semmi gond nem volt, teljesen kielégítően működött, azt nyújtotta, amit el is vártam.

Van rajta egy PSNote nevű program, ez egy írásfelismerő szoftver. Csak az angol szavakat ismeri, bár ha nagyon ügyesek vagyunk, magyar szavakat is el tudunk fogadtatni vele. Ehhez azonban elég sok gyakorlás kell. Nekem többnyire csak angl szöveget sikerült beírnom, egy-két magyar szóval tudtam átverni (persze az ékezetet nem tudja értelmezni). A beírt szöveget az alkalmazás azonnal átalakítja, így rögtön látjuk, hogy mit írtunk. A kész szöveget pedig elmenthetjük, azonnal elküldhetjük sms-ben vagy emailen. Hasznos funkció, gyakorlottaknak akár gyorsabb is lehet, mint a tollal bepötyögni betűnként a szöveget a virtuális billentyűzeten.

Egy ilyen szintű mobilból persze nem maradhat ki a kamera és a videó funkció, így ezeket is kipróbáltuk. A fényképezőgép úgy működött, ahogy egy két megapixeles, autofókuszosnak kell, élvezhető képeket csináltam. Ami tetszett, hogy viszonylag sokmindent be lehetett állítani, például a jpeg tömörítés nagyságát, fehéregyensúlyt, van rajta önkioldó, ha éppen saját magunkról szeretnénk képet készíteni és még sorozatképeket is tudunk vele csinálni. Előre beállított effekteket is beállíthatunk, mint például sepia, fekete-fehér, negatív. A fotók mérete 1600-1200-as. Videórögzítésnél pedig van egy pluszfunkció, egy kicsi, de nagyon éles lámpa, melynek segítségével este is tudunk felvételeket készíteni. Egy gomb megnyomásával pedig a készülék elején lévő kamera kapcsol be és hirtelen saját magunkat vehetjük videóra anélkül, hogy megfordítanánk a mobilt (videótelefonáláskor is jól jön ez a funkció).



Van a mobilban FM-rádió, Media Player, a zenét kihangosítva is tudjuk hallgatni. Igazi közösségi élmény, egészen addig, míg nem csavarjuk fel nagyon a hangerőt.

Az akkumulátora a hivatalos adatok szerint 270 óráig bírja készenléti állapotban, három órán keresztül tudunk vele folyamatosan telefonálni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem túl intenzív használat mellett három naponta kell újratölteni. Én a tesztelésnél - persze ez nem normál használat - majdnem minden nap újratöltöttem.


12 komment

Címkék: mobil teszt lg kipróbáltuk


süti beállítások módosítása