Bigyóblog

2009.12.11. 11:59

Teszteltük a T-Mobile olvasóját: pici, könnyű, de lassú

Bigyó Felügyelő

 

Azon szerencsések közé tartozunk, akik az elsők között vehettük kézbe a T-Mobile ekönyv-olvasóját. A kütyüt Sixx is kipróbálta, így kettőnk véleményét olvashatjátok.

 

Az olvasó első ránézésre kétféle reakciót váltott ki az emberekből. Egy részüknek nagyon tetszett csinos külseje, mások szerint csúnya. Sixx szerint "ócska, gagyi hatású műanyag, ráadásul a tapintása is kellemetlen, és a műbőr védőtok egyetlen pozitívuma a mágnes". (az olvasó mágnessel kapcsolódik a tokhoz) Engem nem zavart annyira a műanyag, kisebb kezemben kényelmesel elfért, a bőrtok azonban tényleg lehetett volna esztétikusabb. Rádásul az a furcsa helyzet állt elő, hogy a tok nehezebb, mint maga az olvasó. A nagyságáról is megoszlanak a vélemények, valaki szerint túl pici, nekem megfelelt, igaz a legkisebb betűkkel olvastam a könyveket. Sixx azonban rámutatott egy fontos momentumra: "a legkisebb is túl nagy ahhoz, hogy egy Andersen mese ne 2988 oldalas legyen, ennyit nem fogok lapozni". Valóbans okszor kell lapozni, főleg, ha gyorsan olvas az ember.

És ha már lapozás, térjünk át a kezelésére, valójában ennek kellene a legjobban működnie, de ezt nagyon elrontották. Egy szóval: lassú. Méghozzá nagyon. Ha a buszon ülve veszem elő, elérem a célt, mire betölti az olvasni kívánt könyvet. Ezt úgy oldottam meg, hogy már otthon, indulás előtt kikerestem, így értékes perceket nyertem a buszon. De lássuk be, ez nem megoldás. Hasonló tapasztalatokat szerzett Sixx is, "a boot 1 perc, a lapozás, a görgetés egy örökkévalóság. A lapozás után az előző oldal pár másodpercig szellemképesen a kijelzőn marad, ez egy idő után zavaró, ha pl. egy fejezetvég után egy üres lap van beszúrva, simán olvasható rajta az előző oldal".

Nagyon sokféle formátumot lejátszik, a magyar karaktereket is általában felismeri (találtunk egy kivételt, a wordből átkonvertált epubban kérdőjelet tesz az ékezetes betűk helyére). Másfél napos használat alatt kétszer fagyott le, ez azért zavaró, mert ilyenkor nem jegyzi meg, hol tartottam a könyvben újraindításnál.

Nagyon könnyű tartalmat tölteni rá, Windowson és Macen is kipróbáltuk. Csak a géphez kellett csatlakoztatni és áthúzni a könyveket. Az olvasó ezeket azonnal felismerte és már lehetett is olvasni. Az egész másolás nem tart tovább egy-két percnél. Adnak hozzá egy 2GB-os SD-kártyát is, melyre egy egész könyvtárnyi könyv fér el, így a tulajdonosa egy nagyon pici és könnyű kütyüben magával viheti az összes kedvenc könyvét.


34 komment

Címkék: teszt t mobile ebook kipróbáltuk


süti beállítások módosítása