Bigyóblog

2010.12.08. 11:56

Chrome OS, Chrome Web Store, Chrome netbook

Bigyó Felügyelő

Tényleg bejelentették a Chrome netbookot, de nem most fog megjelenni, hanem majd csak jövőre. Addig is bemutatták a Chrome OS-t, ami szintén nem most fog megjelennei. És láthattuk a Chrome webáruházat is.

 

De kezdjük az elején, megújult a Chrome böngésző. Az instant kereső beépült a Chrome böngésző sávjába, az Omnibox-ba, így még gyorsabban kereshetünk. A Chrome V8-as JavaScript motorja is megújult, és komplex JavaScript programokat gyorsabban képes futtatni. Az újítások egyelőre csak a fejlesztői csatornán elérhetőek, de majd szép lassan minden júzer számára elérhető lesz.

A Chrome AppStore-ban a fejlesztők már töltögetik alakamazásaikat, most ez a folyamat felgyorsulhat.

Végül a legérdekesebb, a Chroem OS. Annyit tudunk, hogy készül. Illetve azt is elárulták, hogy az alkalmazottak egy része már ezt használja, hogy kitesztelje a hibákat. A Chrome OS bizonyos funkciói új típusú hardvert igényelnek, és a Google egy kísérleti program keretében ilyen tesztgépeket ad szakképzett felhasználóknak, fejlesztőknek, iskoláknak és cégeknek először szerte az USA-ban, majd a világ más országaiban. Itthon egyelőre tehát nem.

A teszt notebook fekete, sem matrica, sem logó, sem márkajelzés nem látható rajta. A hardver egyedül azt a célt szolgálja, hogy a szoftvert teszteljék rajta. 12,1” kijelzője, teljes értékű billentyűzete és touch pad-je van, integrált 3G kapcsolattal rendelkezik a Verzion jóvoltából, és 8 órás üzemidejű akkumulátorral valamint 8 napos standby idővel bír.

A jövő év első felében a Chrome notebookok az Acer és a Samsung kínálatában lesznek elérhetőek. Bár ezek a gépek is notebook méretűek lesznek, a Chrome OS-t úgy alakították ki, hogy a gépek széles skálájával kompatibilis legyen, így a későbbiekben más méretek és gyártók is megjelennek majd a piacon Chrome OS notebook-okkal.


20 komment

Címkék: google


süti beállítások módosítása