Bigyóblog

2012.01.12. 11:19

Olcsóbb iPhone kell a kínaiaknak

Bigyó Felügyelő

A legnagyobb mobilgyártók eddig főleg az amerikai, európai és ausztrál piacra koncentráltak. Pedig a számok azt mutatják, hogy a következő nagy ugrás Kínában lesz. A kínai gyártók, mint a ZTE, Lenovo, TCL, Konka már helyben vannak, ráadásul külföldi (mármint az európai, amerikai) piacokon is megvetették a lábukat. A legutolsó adatok szerint a kínai piac már nagyobb mint az amerikai, ugyanakkor a kínaiak csak 15 százalékának van okostelefonja, tehát igencsak nagyot kaszálhat, aki be tud törni erre a piacra.

Ahogy növekszik a kínaiak vásárlóereje, annál fontosabb lesz itt is jelenlenni a gyártóknak - elemzi a helyzetet a Forbes. Ezt az Apple vezérigazgatója is elismeri. Azonban azt is figyelembe kell venni, hogy a kínaiak inkább az olcsóbb mobilokat preferálják, nem úgy mint a világ többi részén, ahol sikeres lehet egy igencsak drágának számító iPhone. Az olcsó okostelefonokat pedig a hazai gyártók biztosítják. Ahhoz tehát, hogy az Apple labdába rúgjon, vagyis jelentős részesedést szerezzen a kínai mobilpiacon, olcsóbb modelleket kell árulnia - vonja le a következtetést a Forbes.

A kínai gyártók szövetségbe tömörültek az Apple-lel szemben, ami azt is jelenti, hogy az amerikai cég nem tudja eljátszani itt is a szabadalomháborúját, melyet azokban az országokban vetett be, ahol a többiek megszorongatták piaci helyzetét. De kétségtelen, hogy a közeljövőben lesz valamilyen mozgás itt is, az Apple-nek lépnie kell a legnagyobb mobilpiacon is.


4 komment

Címkék: mobil apple kína


süti beállítások módosítása